Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va reduce la jumatate comisionul la tranzactiile cu obligatiuni si il va elimina in cazul titlurilor de stat, parte a unor masuri care vizeaza scaderea sau renuntarea la tarife si comisioane pentru a incuraja dezvoltarea pietei de capital.

Astfel, cota din valoarea tranzactiilor cu obligatiuni, inclusiv cele convertibile in actiuni, va fi redusa cu 50% pana la 0,02%, iar cota din valoarea tranzactiilor cu titluri de stat (de 0,0004%) nu se va mai aplica, se arata intr-un comunicat transmis de ASF.

Cota perceputa pentru monitorizarea tranzactiilor efectuate in afara pietelor reglementate/ sistemelor alternative de tranzactionare (OTC) se reduce de la 0,15% la 0,06% din valoarea tranzactiilor raportate. De asemenea, cota perceputa pentru tranzactiile derulate in afara pietelor reglementate si/sau sistemelor alternative de tranzactionare de tipul tranzactiilor turnaround se reduce cu 50%, de la 0,04% pana la 0,02%.

Tarifele reduse se vor aplica incepand cu data de 16 septembrie 2014. Noile modificari fac parte din planul de actiune aferent programului S.T.E.A.M., cu obiectivul de a creste lichiditatea pietei si de a atrage investitori pe piata de capital prin reducerea nivelului cotelor/tarifelor percepute de ASF.

Consiliul ASF a adoptat si o serie de modificari ale legislatiei secundare pentru a elimina amai multe obstacole pentru dezvoltarea pietei de capital.

ASF a introdus posibilitatatea ca prospectul sa poata fi intocmit si intr-o limba de larga circulatie in domeniul financiar international, cu acordul autoritatii, dar si alte facilitati (spre exemplu eliminarea prevederilor privind durata minima de derulare a ofertei) sau prevederi exprese care sa clarifice anumite drepturi ale ofertantului/ emitentului (spre exemplu faptul ca acestuia ii revine decizia privind alocarea).

Totodata, autoritatea a decis simplificarea documentatiei/procedurilor legate de aceste oferte (spre exemplu eliminarea unor documente care se depuneau la ASF, eliminarea prevederilor privind confirmarea, intr-un anumit termen, a primirii rezultatelor ofertei de catre ASF).

Procedurilor privind exercitarea drepturilor legale vor fi optimizate prin implicarea depozitarului instrumentelor financiare si prin modificarea procedurilor privind efectuarea platilor si transferul drepturilor de proprietate asupra actiunilor platite in cazul conturilor globale deschise in sistemul depozitarului instrumentelor financiare.

ASF a hotarat si imbunatatirea procedurilor referitoare la admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata (spre exemplu precizarea existentei unui acord de principiu al operatorului de piata si ulterior a unui acord final privind admiterea la tranzactionare, micsorarea termenelor in care valorile mobiliare se inregistreaza la ASF sau in care se depune cererea de admitere la operatorul de piata).

De asemenea, va fi introdusa obligatia emitentului de a stabili si include in hotararile AGA a anumitor date cheie (spre exemplu data platii), precum si de a transmite depozitarului central anumite informatii prevazute in raportul emitentilor.

Tot in cadrul acestui proces, vor fi imbunatatite procedurile privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul AGA (spre exemplu introducerea unor prevederi referitoare la constatarea calitatii de reprezentant legal in baza listei primite de la depozitarul central, introducerea unor prevederi referitoare la modalitatea de inlocuire a votului prin corespondenta). Obligatiile privind traducerea documentatiei pentru deschiderea unui cont vor fi simplificate, la fel si continutul documentului de prezentare prevazut de Regulamentul nr. 32/2006 care trebuie intocmit de intermediar si prezentat clientului.

O alta actiune aprobata de Consiliul ASF, care face parte din programul S.T.E.A.M. (obiectivul - imbunatatirea sistemului contabil al entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de catre ASF pe piata de capital), se refera la elaborarea unui proiect de regulament pentru aprobarea reglementarilor conforme IFRS aplicabile entitatilor din piata de capital. Proiectul va fi supus consultarii publice pana la data de 9 septembrie 2014.

Autoritatea de Supraveghere Financiara intentioneaza sa imbunatateasca in continuare legislatia secundara in scopul dezvoltarii sustenabile a pietei, prin reglementari favorabile investitorilor.

Scopul explicit al programului S.T.E.A.M. (in care se incadreaza si cele 3 pachete de decizii ale ASF) este de obtinere a statului de piata emergenta pentru piata de capital din Romania in cel mult doi ani, iar scopul implicit este ca participantii din piata sa constate si sa beneficieze de caracteristicile pietei emergente pe masura ce planul de actiune al ASF este implementat, nu numai la momentul atingerii obiectivului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri