“Noi nu dam afara oameni, noi transformam”, asa a caracterizat Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), mult asteptata reorganizare a institutiei pe care o conduce si care anul viitor va afea cu doar 14 mai putini angajati decat la inceputul acestui an. Totusi, salariile sefilor si directorilor au fost reduse semnificativ, in medie cu peste 70%, potrivit lui Negritoiu, care in prezent incaseaza lunar o suma cuprinsa intre 30.000 si 35.000 lei net (6.800 – 7.940 euro).

Cu titlul de “Transformarea ASF”, Misu Negritoiu a prezentat planul de reorganizare si noua politica salariala din cadrul Autoritatii. Din ASF vor pleca voluntar 91 de persoane, plus alti 7 salariati din Fondul de Garantare al Asiguratilor. Cele 98 de persoane vor primi 12 salarii compensatorii. Valoarea medie neta a banilor incasati de acestia este de 94.500 lei (21.450 euro), ASF cheltuind astfel in total 13,2 mil. lei pe compensatorii (9,2 mil. lei sume platite angajatilor + 4 mil. lei contributii la stat).

La cei 98 de angajati care au plecat voluntar din ASF se vor mai adauga inca 114 salariati, dupa desfiintarea posturilor pe care acestia le ocupau, totalul plecarilor efective din ASF ajungand la 212. Totusi, noua organizare prevede si infiintarea a circa 100 de posturi de conducere si executie noi.

“In prima etapa (septembrie – noiembrie 2014), posturile nou infiintate (cca 100) si posturile vacante (98 – n. red. posturile de pe care au plecat voluntar angajati ai ASF), urmeaza sa fie oferite cu prioritate salariatilor afectati de concedieri. Cei care au plecat voluntar nu se mai pot reangaja in ASF”, a explicat Misu Negritoiu.

Asa a fost gandita reorganizarea. Cine nu are nevoie de ASF sa faca alta organizatie de supraveghere. Noi nu dam afara oameni, noi transformam - Misu Negritoiu, ASF

In perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, ASF va organiza un alt concurs de angajare cu participare interna si externa, pentru ocuparea posturilor de conducere si executie ramase vacante dupa desfasurarea primei etape. Practic, pana in februarie anul viitor, din ASF pleca 212 salariati si vor fi angajati in schimb 198 de salariati – o buna parte dintre ei fiind chiar fost angajati ai ASF.

Reducerea numarului de salariati cu doar 14, precum si concedierea si apoi posibila reangajare a unor salariati ai ASF a starnit confuzie in randul jurnalistilor prezenti la prezentarea facuta de Misu Negritoiu, care, confruntat cu aceasta situatie, a declarat ca “asa a fost gandita reorganizarea. Cine nu are nevoie de ASF sa faca alta organizatie de supraveghere. Noi nu dam afara oameni, noi transformam”.

Negritoiu a mai declarat ca in prezent ASF are 595 de angajati dintre care circa 53 sunt rude de gradul I si II.

Salariile sefilor scad cu peste 70%. ASF economiseste 70 mil. lei in 2014 si 2015

Cheltuielile ASF anuale de personal vor fi reduse cu 3% in 2014 fata de 2013, de la 121,4 mil. lei, la 118,2 mil. lei. De asemenea, valoarea primelor si celorlalte drepturi de natura salariala va scadea cu 72%, iar cheltuielile anuale cu salariile membrilor Consiliului (inclusiv sporuri, prime si alte drepturi) vor fi reduse cu 77% anul acesta. Reducerea cheltuielilor cu salariile si bonusurile va duce la economii de 35,8 mil. lei in 2014 pentru ASF, si de 34 mil. lei in 2015, spune Misu Negritoiu.

Potrivit noii politici salariale, Consiliul ASF stabileste remunerarea personalului angajat, cu luarea in considerare a nivelului remuneratiei acordate unor pozitii si functii similare pe piata financiara. Astfel, in al doilea semestru din acest an, salariile si indemnizatiile membrilor Consiliului s-au reajustat sub nivelul BNR, inregistrand o scadere de 40% fata de 2013.

Un anumit nivel salarial trebuie insa pastrat pentru ca altfel nu putem sa aducem oameni de calibru pe functiile importante. De ce avem salarii mai mari ca oficialii supravegherii din Polonia? Nu vad nicio problema, asta este piata din Romania, piata la care ne raportam - Misu Negritoiu, ASF

Mai exact, presedintele ASF are un salariu lunar net cuprins intre 30.000 si 35.000 lei, un director general/vicepresedinte castiga intre 25.000 si 30.000 lei, iar un sef de serviciu primeste o suma de 10.000 – 15.000 lei.

“Bonsurile si primele au fost taiate puternic iar salariile sunt sub media pietei financiare; mergem mai degraba pe o politica de salarizare apropiata de media pietei generale. Un anumit nivel salarial trebuie insa pastrat pentru ca altfel nu putem sa aducem oameni de calibru pe functiile importante. De ce avem salarii mai mari ca oficialii supravegherii din Polonia? Nu vad nicio problema, asta este piata din Romania, piata la care ne raportam”, a declarat Misu Negritoiu.

ASF vrea sa refaca Legea Pietei de Capital

Presedintele ASF a vorbit si despre directiile strategice pe care Autoritatea le are pentru pietele pe care le supravegheaza. I

In cazul pietei de capital, ASF vrea sa finalizeze proiectul privind eliminarea celor 8 bariere si proiectul STEAM, prin intermediul caruia bursa locala ar trebui sa poata atinge statutul de piata emergenta. De asemenea, ASF vrea sa revizuiasca intreaga legislatie secundara da si sa refaca legea pietei de capital

“Trebuie sa facem alta lege a pietei de capital pe baza amendamentelor existente”, a mentionat Misu Negritoiu.

In cazul pietei asigurarilor, ASF se va concentra pe implementarea proiectului Solvency II – 2016, pe auditul activelor si pasivelor bilantiere, precum si pe atragerea de noi investitori strategici si financiari.

Nu in ultimul rand, Autoritatea de Supraveghere Financiara vrea sa revizuiasca politica de investitii pentru Fondurile de Pensii si sa “exploreze” ideea pensiilor ocupationale.

Sursa tabel: ASF

Sursa foto: Shutterstock / rubber stamp

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri