Vara lui 2007, economia era in crestere, aproape oricine parea ca are o afacere imobiliara, iar pe bursa… pe bursa se tranzactionau actiuni de 25 – 30 mil. euro in fiecare zi, de aproape patru ori mai mult decat se face astazi intr-o zi normala. Mai mult decat atat, pretul actiunilor crestea aproape neintrerupt; BRD de exemplu valora 20,6 mld. lei. Astazi? Abia mai depaseste 6 mld. lei. Cat ar trebui sa creasca principalele companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru a putea sa ajunga din nou la cotatiile maxime din 2007?

Au fost in calcul principalele companii de pe Bursa de Valori Bucuresti care erau listate in 2007 si ale caror actiuni se tranzactioneaza si astazi. Nu au fost luate in calcul companiile care si-au modificat valoarea nominala a actiunilor.

La sase ani de la falimentul bancii americane Lehman Brothers, eveniment considerat de majoritatea economistilor ca fiind startul celei mai recente crize financiare globale, majoritatea pietelor de capital din tarile dezvoltate au reusit sa recupereze toate pierderile cauzate de acest crah financiar.

In Romania, BET si BET-FI, principalii indici care masoara evolutia Bursei de la Bucuresti, ar trebui sa urce cu 50%, respectiv 211% pentru a reatinge maximele din vara anului 2007. Pentru comparatie, Bursa din New York a recuperat deja toate pierderile din criza si se afla in prezent la un nivel cu 27% peste maximele din 2007.

Dintre actiunile lichide care se tranzactionau pe BVB in 2007 si care inca se gasesc astazi in piata, Petrom (SNP) se afla cel mai aproape de nivelul maxim atins in acel an. La sfarsitul sedintei de joi, o actiune Petrom era evaluata pe Bursa la 0,48 lei, cu doar 28% sub maxim.

Zentiva (SCD) si Sinteza Oradea (STZ) se afla in jumatatea superioara a clasamentului dupa ce scaderile din timpul crizei nu au afectat atat de puternic societatile farmaceutice. Nu la fel de bine au rezistat insa SIF-urile, care ar trebui sa urce pe bursa cu procente cuprinse intre 166 si 416% pentru a reveni la cele mai mari cotatii din istorie. SIF Transilvania sta cel mai slab, actiunile societatii din Brasov avand nevoie sa creasca de circa cinci ori fata de cotatiile actuale.

Dintre companiile analizate, operatorul portuar controlat de statul roman Oil Terminal (OIL) are cel mai mult de recuperat pentru a reveni la nivelul inregistrat inaintea crizei. In varea lui 2008, Oil Terminal era evaluata pe bursa la 658 mil. lei, in vreme ce saptamana trecuta compania avea o capitalizarea de peste zece ori mai redusa: 61,4 mil. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri