Fondul Proprietatea (FP), Petrom (SNP) si Romgaz (SNG) fac spectacol pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa aparitia mai multor stiri si zvonuri care au facut ca evolutia celor trei companii in unele cazuri sa sfideze logica. Intre timp, americanii de la fondul speculativ Elliott Associates, au mai facut cateva sute de mii de euro dupa ce coincidenta a facut ca acestia sa cumpere FP exact inaintea aparitiei unor informatii care au propulsat pretul actiunilor.

Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie a anuntat marti ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea si, implicit, scumpirea pretului gazelor naturale destinate populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

Informatia, cu un evident impact negativ asupra producatorilor de gaze naturale, cu greu s-a cunoscut in evolutia de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a Romgaz si Petrom – cei mai mari jucatori din sector. Astfel, Romgaz a revenit la tranzactionare miercuri cu o crestere de 0,7%, dupa ce in primele doua zile ale saptamanii compania a fost suspendata pentru a se permite desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor.

De cealalta parte, Petrom a scazut marti cu 2,1%, evolutie cauzata de afirmatiile facute de Nicolescu dar si de unele zvonuri aparute in piata potrivit carora Fondul Proprietatea s-ar pregati sa isi vand pachetul de actiuni pe care il controleaza in cadrul companiei petroliere (19%). Pesimismul in cazul Petrom nu a tinut insa foarte mult, actiunile ajungand in timpul sedintei de miercuri la o crestere de 1%, pentru ca in final sa inchida cu un minus de 0,9%.

Stirea privind suspendarea liberalizarii pretului la gaze pentru populatie ar putea sa fie interpretata si ca o decizie pur electorala, iar unii investitori probabil dau sanse mari ca masura sa fie anulata dupa alegeri, din acest motiv impactul asupra Petrom si Romgaz este minor - Marcel Murgoci, Estinvest

“Petrom a scazut mai mult din cauza zvonurilor potrivit carora FP ar vrea sa isi vanda pachetul de actiuni. Acum (n.red. miercuri) vedem un rebound normal dupa o scadere importanta si care vine in contextul in care toata bursa oricum creste. In orice caz, nu ma astept ca Petrom sa mai urce mult. Stirea privind suspendarea liberalizarii pretului la gaze pentru populatie ar putea sa fie interpretata si ca o decizie pur electorala, iar unii investitori probabil dau sanse mari ca masura sa fie anulata dupa alegeri, din acest motiv impactul asupra Petrom si Romgaz este minor”, spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Pentru Romgaz stirea este negativa, dar nu este prima data cand se discuta acest lucru, asa ca o amanare a liberalizarii pretului la gaze pentru populatie era oarecum inclusa in pretul actiunilor - Adriana Marin, Broker Cluj

“Pentru Romgaz stirea este negativa, dar nu este prima data cand se discuta acest lucru, asa ca o amanare a liberalizarii pretului la gaze pentru populatie era oarecum inclusa in pretul actiunilor. In cazul Petrom nu exista alte stiri pozitive care sa explice o evolutie pozitiva venita in ciuda anuntului facut de Ravan Nicolescu, asa ca probabil este doar o revenire de moment”, este de parere Adriana Marin, sefa diviziei Clienti Institutionali, in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Petrom a scazut luna aceasta cu 6,2% pe Bursa, in vreme ce Romgaz a urcat cu 0,2%.

Fondul Proprietatea, brusc cea mai dorita actiune pe bursa. Brokerii o vad peste pragul istoric de 1 leu

Intre timp, Fondul Proprietatea urca neintrerupt pe Bursa, miercuri aflandu-se la a patra sedinta consecutiva de cresteri, timp in care a castigat 7,3%. Brokerii spun ca un cumul de factori a dus la evolutia spectaculoasa a FP, printre care un posibil start al unui nou program de rascumparari, posibila listare secundara pe Bursa din Londra si o posibila vanzare de actiuni Petrom.

De remarcat insa faptul ca toate cele trei evenimente mentionate mai sus erau deja cunoscute in piata inca de acum cateva luni. Astfel, Greg Konieczny, managerul FP, nu si-a ascuns niciodata intentia de a desfasura un nou program de rascumparare a actiunilor Fondul Proprietatea la finalul anului sau de a vinde pachete de actiuni din portofoliul FP pentru reducerea discountului fata de Valoarea Activelor Nete (VAN). In martie, FP a anuntat chiar ca analizeaza optiuni strategice pentru o potentiala reducere a participatiilor detinute in OMV Petrom.

De asemenea, administratorii FP incearca de mai bine de un an sa listeze Fondul si pe o bursa externa, recent purtand o campanie intensa in acest sens.

“Intr-adevar sunt evenimente despre care se discuta de cateva luni, dar acum a venit toamna si termenul cand acestea chiar vor avea loc pare sa se apropie. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca achizitiile recente facute de Elliott Associates sunt de asemenea un driver foarte important pentru actiunile FP”, a declarat Nicu Grigoras, director Front Office in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest.

Cresterea Fondul Proprietatea este destul de mare; vom mai avea cateva sedinte pozitive apoi lucrurile probabil se vor linisti. In orice caz, nu cred ca am vazut inca maximele pe anul acesta pentru actiunea Fondul Proprietatea - Nicu Grigoras, Intercapital Invest

Luni, inainte de reaparitia zvonurilor privind o noua incercare a FP de a vinde actiuni Petrom, americanii de la fondul de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al FP, au cumparat actiuni Fondul Proprietatea in valoare de 23 mil. lei (5,2 mil. euro). Incurajati de achizitiile americanilor, investitorii s-au inghesuit sa cumpere FP ulterior, astfel ca dupa cresterile din aceasta saptamana, Elliott a facut, pe hartie, un profit de 1,51 mil. lei (0,33 mil. euro) .

“Cresterea Fondul Proprietatea este destul de mare; vom mai avea cateva sedinte pozitive apoi lucrurile probabil se vor linisti. In orice caz, nu cred ca am vazut inca maximele pe anul acesta pentru actiunea Fondul Proprietatea”, aduaga Nicu Grigoras.

Nu avem stiri clare pe Fondul Proprietatea; sunt doar niste zvonuri si pretul urca pe seama lor. Ma astept in continuare la aprecieri si ca targetul sa fie cel de 1 leu/actiune - Marcel Murgoci, Estinvest

Actiunile Fondul Proprietatea au inchis sedinta de miercuri la un pret de 0,9405 lei/unitate (+2,8%), un nou record istoric, foarte aproape de nivelul de 1 leu la care fostii proprietari din regimul comunist au fost despagubiti de statul roman.

“Nu avem stiri clare pe Fondul Proprietatea; sunt doar niste zvonuri si pretul urca pe seama lor. Ma astept in continuare la aprecieri si ca targetul sa fie cel de 1 leu/actiune”, mentioneaza Marcel Murgoci.

Cel mai recent raport de analiza pe actiunile Fondul Proprietatea apartine casei de brokeraj Prime Transaction. Analistii firmei au dat un pret tinta de 1,0356 lei cu recomandare de cumparare pentru titlurile FP.

Foto: Shutterstock / Wind indicator

Sursa grafic: Tradeville

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri