Companiile care s-au listat sau care au vandut pachete suplimentare de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in ultimii zece ani au reusit sa atraga de la investitori aproape 5 miliarde de lei, insa aproape trei sferturi din suma a rezultat in urma ofertelor publice initiale (IPO) din ultimul an.

Vrei sa afli mai multe despre finantarea afacerilor? Participa la Conferinta “Antreprenor caut finantare”, organizata saptamana viitoare de wall-street.ro.

Bursa este teoretic locul unde companiile vin sa atraga finantari, fie prin oferte de actiuni si obligatiuni, fie prin intermediul unor majorari de capital prin aport de numerar. Lipsa unei piete cu adevarat dezvoltate, dar si teama antreprenorilor de a-si aduce firmele pe bursa si de a folosi mecanismele de finantare specifice, au facut ca BVB sa nu isi indeplineasca rolul de “finantator” in adevaratul sens al cuvantului.

Totusi, ultimii ani au dovedit ca bani exista pe Bursa, dar in special pentru companii majore si care au statul roman in spate. Din cei 5 miliarde de lei pe care companiile de pe BVB i-au strans din 2004 si pana in prezent in oferte initiale sau oferte publice secundare (SPO), 3,65 miliarde lei reprezinta valoarea IPO-urilor Romgaz si Electrica, desfasurate in ultimele 12 luni.

IPO-ul Electrica a fost cel mai mare facut vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti, valoarea acestuia fiind de 1,95 mld. lei, in comparatie cu 1,7 mld. lei - cat a incasat statul roman la momentul listarii Romgaz, in octombrie 2013. In topul celor mai mari sume atrase de pe Bursa urmeaza alte doua companii de stat: Transgaz, care a facut un SPO de 315 mil. lei in aprilie 2013, si Nuclearelectrica, cu un IPO de 281 mil. lei, in toamna anului trecut.

In ceea ce priveste companiile private, BVB se poate lauda cu doar 18 oferte publice initiale si secundare realizate in ultimul deceniu. Dintre acestea, sase au esuat, cel mai recent exemplu fiind cel al producatorului de materiale de constructii Adeplast. Compania condusa de Marcel Barbut incercase sa atraga de la investitori o suma cuprinsa intre 58 si 67 mil. lei.

Pe lista ofertelor care nu au reusit sa atraga suficienti investitori se afla cele desfasurate de companii precum Pomponio, Siretul Pascani sau Blue Telecom. Cel mai mare esec ramane insa de departe cel al ofertei secundare de actiuni Petrom, care, daca s-ar fi vandut, ar fi valorat pana la 2,5 miliarde lei. In vara anului 2011 statul roman a incercat sa vanda 9,8% din actiunile producatorului petrolier, insa in final oferta nu a fost inchisa cu succes din cauza mai multor factori precum contextul de piata negativ, sau pretul prea mare cerut de Guvernul roman.

*Valoare potentiala in functie de pretul la care s-ar fi facut oferta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri