Electrica (EL) si Fondul Proprietatea (FP) vor fi in centrul atentiei saptamana aceasta, luni si mari actionarii fiind asteptati sa ia decizii cu un puternic impact asupra celor doua companii. Intalnirile actionarilor vor fi cu atat mai importante cu cat titlurile Electrica si Fondul Proprietatea au facut spectacol in ultimele sedinte pe Bursa.

Noii actionari ai Electrica se intalnesc pe 22 si 23 septembrie pentru prima data dupa listarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a companiei de distributie si furnizare a energiei electrice. Cele mai important punct de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor vizeaza stabilirea administratorilor companiei, in conditiile in care, dupa listare, Electrica are o structura cu totul noua a actionariatului, care nu mai este reflectata in conducerea companiei.

Statul roman controleaza 48,7% din capitalul Electrica (fata de 100% anterior), iar BERD a ajuns sa detina 8,65% dupa listarea pe bursa. In noul actionariat Electrica au intrat de asemenea fonduri de investitii si de pensii romanesti.

Cel mai surprinzator nume de pe lista candidatilor pentru Consiliul de Administratie (CA) Electrica este cel al baronesei Arielle Malard de Rothschild, managing director si vicepresedinte pentru Europa de Est al Rothschild & Cie. Ea a fost propusa de ING Pensii, dar este sustinuta si de catre statul roman.

Celelalte doua propuneri ale statului sunt Victor Cionga, fost director al BVB, si Victor Grigorescu, expert in Departamentul pentru Energie. Lista candidatilor pentru un loc in CA Electrica sunt Michael Adriaan Maria Boersma, Pedro Mielgo Alvarez, Bogdan Iliescu, Cristian Busu, Ovidiu Demetrescu si Cristian-Daniel Rizea. Pentru un profil detaliat in cazul fiecaruia, accesati site-ul Electrica.

Alegerea noilor administratori va contura o imagine mai buna si a reportului de forte din noul actionariat, dupa privatizarea companiei.

Fondul Proprietatea asteapta de asemenea un nou CA la Electrica pentru a-si negocia exit-ul din cele patru subsidiare de distributie ale companiei, din care controleaza cate 22%. Anterior, administratorii FP au incercat sa convinga reprezentantii statului sa le cumpere sau sa le schimbe actiunile din subsidiare, insa negocierile au esuat.

Tot la inceputul saptamanii, actionarii Electrica vor decide si salariile administratorilor.

In ultimele patru sedinte de tranzactionare actiunile Electrica au crescut puternic pe Bursa (+7%), evolutie sustinuta de asteptarile investitorilor ca Electrica sa cumpere o parte din activele Enel in Romania.

Fondul Proprietatea

Marti, actionarii Fondul Proprietatea vor decide cum va arata viitorul mandat al administratorului Franklin Templeton. Cea mai importanta miza este reprezentata comisioanele pe care Templeton le va incasa in urmatorii doi ani ca administrator al FP.

Mai exact, noul contract prevede ca Franklin Templeton sa primeasca un comision suplimentar de 2% din distributiile catre actionari care se fac pana la 31 octombrie 2015 si de 1% pentru distributiile care se fac dupa 1 noiembrie 2015. Comisioanele ar urma sa se aplice distributiilor totale (inclusiv, dar fara a se limita la, rascumparari de actiuni proprii si returnari de capital social). Comisioanele suplimentare au fost cerute de fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al FP, cu o detinere de circa 15%.

Totusi, ASF a respins in luna august comisioanele suplimentare deoarece acestea nu au fost stabilite in 2009, cand Franklin Templeton a castigat licitatia internationala pentru administrarea Fondul Proprietatea.

Ca urmare, actionarii FP vor vota marti doua acte aditionale la contractul de administrare semnat in aprilie 2014, unul in care sunt prevazute noile comisioane (forma originala) si unul in care acestea sunt eliminate (varianta ASF). Actele aditionale pot fi gasite pe site-ul Fondul Proprietatea.

Pe langa faptul ca prelungeste mandatul Templeton la FP cu inca doi ani, noul contract mai prevede si tinte clare de performanta pentru administrator. Astfel, Franklin Templeton va trebui sa reduca pana la 15% discountul fata de VAN la care actiunile FP se tranzactioneaza. In prezent, discountul este de circa 30%.

Pentru a reduce discountul, administratorul Fondul Proprietatea vrea sa lanseze un nou program de rascumparari de actiuni in aceasta toamna, face demersuri pentru listarea secundara pe Bursa din Londra si incearca totodata sa vanda pachete de actiuni din portofoliul FP. Saptamana trecuta au aparut noi zvonuri privind vanzarea unui pachet de actiuni Petrom controlat de Fondul Proprietatea, fapt care a dus la o crestere puternica a titlurilor FP, pana aproape de pragul de 1 leu/actiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri