Transferurile deal cu actiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au generat luni aproape jumatate din rulajul bursei de la Bucuresti, care a inchis in crestere, sustinuta de cotatiile companiilor din sectorul energetic, scrie Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au inchis in crestere cu 0,5%, dupa ce au terminat vineri in declin cu 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Rulajul sedintei s-a ridicat la 57 milioane de lei (13 milioane de euro), fiind concentrat mai ales in a doua jumatate a zilei, cand au fost operate tranzactii reprezentand 80% din total, inclusiv sapte transferuri deal care au insumat 26,9 milioane de lei cu titluri BRD.

Sectorul energetic a tinut piata pe plus pe parcursul intregii sedinte, cu indicele BET NG in urcare cu 0,7%. BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a scazut cu 0,3%.

Titlurile BRD au generat lichiditate de 2,48 milioane de lei in piata principala, fara a lua in considerare transferurile deal, si au inchis sedinta in urcare cu 0,5%.

Pe a doua pozitie in functie de lichiditate se afla Transelectrica (TEL), cu 10,6 milioane de lei, din care 7,7 milioane de lei din patru deal-uri. Actiunile companiei de distributie de energie au urcat cu 2,4%.

In piata deal au mai fost operate si tranzactii cu OMV Petrom (SNP), in valoare de 940.000 de lei. Rulajul pe titlurile companiei de petrol si gaze au ajuns in piata principala la 3,53 milioane de lei, iar cotatia a urcat cu 2,1% fata de finele saptamanii trecute.

Titlurile OMV Petrom s-au numarat printre actiunile care au tras in jos piata vineri chiar pe finalul sedintei, cand scaderea de 0,3% s-a accelerat la 2% in ultimele tranzactii ale zilei.

Actiunile OMV Petrom au scazut saptamana trecuta cu 2,1% marti si cu 1% miercuri, in contextul informatiilor din piata ca Fondul Proprietatea ar putea vinde un pachet de actiuni din participatia de 18,99% pe care o detine la compania de petrol si gaze.

Rulaj ridicat au mai consemnat si actiunile Transgaz (TGN), cu 3,5 milioane de lei, si Romgaz (SNG), cu 2,5 milioane de lei.

Actiunile Electrica (EL) au fost suspendate de la tranzactionare pentru desfasurarea AGA, iar titlurile Fondul Proprietatea au inregistrat rulaj de doar 2 milioane de lei si au inchis in scadere cu 0,2%, investitorii fiind mai precauti inainte de AGA programata marti. Cotatiile Electrica si Fondul Proprietatea au atins maxime record pe parcursul saptamanii trecute, in contextul unor rulaje ridicate.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK a stagnat.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis in scadere, dupa ce ministrul de finante al Chinei a indicat ca guvernul de la Beijing nu va lua masuri suplimentare de stimulare a economiei.

Pe marile burse europene, FTSE 100 (Londra) a scazut cu 1%, iar indicii CAC 40 (Paris) si DAX (Frankfurt) au coborat cu 0,5%.

In Europa Centrala, indicele PX (Praga) a scazut cu 0,9%, BUX (Budapesta) a avansat cu 0,6%, iar WIG20 (Varsovia) a coborat cu 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri