Actiunile Electrica au generat aproape trei sferturi din rulaj si au scazut cu 2,9%, dupa ce in piata au aparut informatii despre modificarea planurilor grupului Enel privind vanzarea distributiilor de electricitate din Romania, pentru care investitorii anticipau ca va inainta oferte si Electrica.

Asteptarile ca Electrica (EL) sa preia o parte din activele Enel din Romania sau sa vanda alaturi de Enel, ceea ce i-ar fi imbunatatit profitabilitatea, au fost unul dintre factorii importanti care au alimentat cresterea cotatiei companiei la un nou maxim, de 13,2 lei/titlu, saptamana trecuta.

Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a coborat cu 0,4%, dupa ce au inchis sedinta de marti pe minus cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Tranzactiile cu actiuni s-au ridicat la 5,5 milioane de lei (1,25 milioane de euro) pana la ora 10:55, din care 4 milioane de lei din schimburile cu actiuni Electrica. Titlurile Electrica au scazut cu 2,9%, dupa ce in saptamana anterioara au avut o evolutie pozitiva si au atins chiar un nou maxim vineri, de 13,2 lei/actiune. Operatiunile pe bursa cu actiuni Electrica au fost oprite luni si marti pentru desfasurarea adunarii actionarilor, in care a fot ales un nou conciliu de administratie.

Noii membri ai consiliului de administratie al Electrica sunt Victor Vlad Grigorescu si Victor Cionga - propusi de catre statul roman, Cristian Busu - propus de SIF Oltenia (SIF5), Arielle Malard de Rotschild - propusa de ING Pensii SAFPAP si Michael Adriaan Maria Boersma - propus de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

In urma ofertei publice prin care actiunile Electrica au fost listate la inceputul lunii iulie, statul roman a ramas cu 49% din actiunile companiei. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a investit 75 milioane euro in oferta si a obtinut astfel 8,6% din actiunile companiei, devenind al doilea mare actionar, dupa stat.

Potrivit ai multor surse din piata de capital, Enel si-ar reconsidera planurile privind vanzarea operatiunilor din Romania. Grupul italian s-ar putea sa nu mai vanda aceste active pana la sfarsitul anului, asa cum a anuntat anterior ca intentioneaza.Enel detine o treime din piata distributiei de energie din Romania.

Nuclearelectrica (SNN) a anuntat, vineri, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte din operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de catre actionari.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, s-a aflat in urma cu o saptamana la Roma pentru discutii cu conducerea grupului energetic Enel privind vanzarea operatiunilor din Romania. El a fost insotit in aceasta vizita de directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, si de cel al Electrica, Ioan Rosca.

Nicolescu a afirmat la inceputul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa, ca activitatea de distributie a energiei este considerata strategica de statul roman, mai ales in zona Dobrogea, tinand cont de ce intampla in estul tarii.

"Nu incurajam pe nimeni sa depuna oferta pentru cumpararea distributiei din Dobrogea, mai ales ca exista interes din partea unor companii de stat romanesti", a spus Nicolescu.

Consiliul director al grupului italian a aprobat o initiativa a directorului general, Francesco Starace, ca printre vanzarile posibile in cadrul programului de consolidare financiara sa fie incluse si activele din Romania si productia de energie din Slovacia.

Grupul a informat ca vrea sa obtina pentru operatiunile din cele doua tari, alaturi de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro. In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Electrica este actionar minoritar la Enel Distributie Muntenia (23,57%), Enel Distributie Banat (24,86%) si Enel Distributie Dobrogea (24,90%). Indicele sectorului energetic de pe bursa de la Bucuresti, BET NG, a scazut miercuri cu 0,6%, iar BET FI, compus din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a coborat cu 0,3%.

Pe locul al doilea dupa rulaj, dar la distanta de Electrica, se afla Erste Bank (EBS), cu 359.262 lei. Actiunile Erste au scazut cu 1,7%, dupa un declin de aproape 5% in sedinta precedenta. Evolutia negativa a Erste a fost determinata de un avertisment al rivalului Raiffeisen Bank, care a anuntat ca se asteapta la rezultate mai slabe din cauza operatiunilor din Ucraina si Ungaria.

Erste are o prezenta importanta in Ungaria, unde guvernul incearca sa transfere bancilor o parte din costurile creditelor in valuta despre care afirma ca au fost acordate in termeni incorecti inainte de criza.

Indicele extins BET XT a scazut cu 0,4%, la fel ca BET BK. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Principalele actiuni europene au deschis tranzactiile de miercuri in crestere, dupa ce au inchis sedinta de marti cu cel mai mare declin din ultimele 11 saptamani, in timp ce investitorii asteapta date despre evolutia increderii mediului de afaceri din Germania. Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,09%, DAX (Frankfurt) cu 0,1%, iar FTSE 100 (Londra) cu 0,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri