Un an si o luna au trecut de cand polonezul Ludwik Sobolewski a devenit oficial directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Initial, fostul sef al Bursei din Varsovia a fost vazut ca un “salvator” al pietei romanesti, insa realitatile locale au demonstrat ca lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Ce spune Sobolewski despre primul an de mandat, listarile de pe bursa, dar si despre mult-discutatul salariu.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai importante realizari pe care le-ati avut in acest prim an de mandat? Ce rezultate concrete ati avut?

Ludwik Sobolewski: Sunt rezultate. De exemplu, eliminarea agentilor fiscali de la sfarsitul lui iunie. E un pas mic, insa acesti pasi mici sunt foarte bine intampinati de catre investitori. Un alt pas concret este scaderea costurilor de tranzactonare – o alta bariera din cele 8. Atat noi cat si ASF am scazut costurile notabil – o reducere cu 4 bps este notabila.

Vrem sa schimbam piata de capital, insa nu este ceva ce se poate realiza doar in urma schimbarilor interne. Putem cheltui mult timp si bani incercand sa convingem investitori si companii sa vina pe bursa, insa daca nu vom realiza o reforma structurala, toate aceste resurse vor fi irosite.

Piata a fost si inca este prost organizata. In aceste conditii primul nostru gand a fost sa lansam o reforma profunda si de-aici a rezultat si proiectul celor 8 bariere.

Piata a fost si inca este prost organizata. Nu ne-am concentrat pe niste strategii ‘high level’ deoarece nu avem nevoie de ele si am spus anterior ca daca ma intrebati despre cea mai mare realizare a mea la BVB, aceea a fost ca am spus “nu” acestor mari strategii

Am vrut sa facem astfel de schimbari punctuale, astfel de pasi pentru imbunatatirea situatiei din piata; nu ne-am concentrat pe niste strategii ‘high level’ deoarece nu avem nevoie de ele si am spus anterior ca daca ma intrebati despre cea mai mare realizare a mea la BVB, aceea a fost ca am spus “nu” acestor mari strategii. Trebuie sa rezolvam problemele concrete care impiedica oamenii sa investeasca pe Bursa. Au fost multe schimbari interne pozitive: schimbarea orelor de tranzactionare, facilitatile pentru market-makeri, segmentarea pietei, noii indici, noul cod de guvernanta corporativa care intra acum in stadiul final.

WS: De cat timp mai aveti nevoie pentru a rezolva aceste probleme la care faceti referire?

LS: Suntem mai aproape… iar setul de reglementari emise de ASF in august, schimbari mai putin cunoscute, au ajutat. De exemplu plata dividendului nu se va mai putea face mai tarziu de 4 zile de la data de inregistrare si trebuie sa se realizeze la 6 luni de la momentul desfasurarii Adunarii Generale a Actionarilor.

Nu poate doar o singura persoana sa isi publice salariul si atat. Aceste voci care se “preocupa” de standarde si civilizatie, sunt de fapt voci agresive care au ceva impotriva mea. (...) Din punctul meu de vedere vocile care care cer astfel de lucruri vin din jungla

WS: De cand ati venit in Romania s-a discutat intens despre salariul dvs. si chiar si Dan Paul (presedinte Asociatia Brokerilor, vicepresedinte BVB) v-a cerut sa il publicati acum cateva saptamani. Il veti publica vreodata? asa cum de exemplu se intampla in SUA, unde salariile directorilor generali sunt cunoscute de piata.

LS: Si eu am aceeasi prioritate, de a convinge sefii companiilor listate pe BVB sa isi publice nu doar salariile lor, ci si salariile administratorilor. Avem insa nevoie de un “standard”. Nu poate doar o singura persoana sa isi publice salariul si atat. Aceste voci care se “preocupa” de standarde si civilizatie, sunt de fapt voci agresive care au ceva impotriva mea. Nu vreau sa fiu subiectul unor astfel de voci.

Publicarea salariilor este un aspect ce se afla in curs de a fi inclus in noul cod de guvernanta corporativa (adresat tuturor companiilor listate) la care lucram. E nevoie de un standard; daca un CEO isi publica salariul iar ceilalti nu o fac, din punctul meu de vedere totul devine o jungla. Daca un singur CEO isi publica salariul nu e o imbunatatire, ci o deteriorare a situatiei, este o discriminare. Investitorii trebuie sa aiba acelasi acces de informatii pentru toate companiile listate. Din punctul meu de vedere vocile care care cer astfel de lucruri vin din jungla.

WS: Acum cateva luni se spunea ca dureaza luni de zile pentru ca un strain sa deschida un cont de tranzactionare Romania; cat dureaza acum?

LS: E dificil de spus. Unii spun ca e mai bine, iar altii spun ca e la fel. Eu presupun ca este cam la fel. De ce? Pentru ca mai avem nevoie de inca doua parti pentru ca aceasta reforma sa fie completa. Trebuie schimbat Codul Fiscal si procedura fiscala. Dupa aceste doua schimbari vom putea sa spunem ca din punct de vedere al reglementatorilor, cele 8 bariere au fost eliminate.

WS: Sunteti dezamagit de ceva sau de cineva de cand ati venit in Romania?

LS: In primul rand volumele de tranzactionare erau destul de slabe cand am venit, insa acum sunt vizibil mai mari.

WS: Vizibil mai mari doar daca includem si dealurile si ofertele publice, pentru ca tranzactiile efective din piata principala…

LS: Noi consideram ca si deal-urile reprezinta lichiditate pentru BVB.

Citeste si:

    Nu avem multi “investitori obisnuiti” nu din cauza deal-urilor, ci din cauza ca pur si simplu nu ii avem, din cauza ca in trecut nimanui nu i-a pasat sa avem investitori obisnuiti.

    WS: Da, dar care este beneficiul real pentru investitorul obisnuit atunci cand se face un deal de milioane de euro?

    LS: Investitorul obisnuit poate sa participe in piata regular. Nu avem multi “investitori obisnuiti” nu din cauza deal-urilor, ci din cauza ca pur si simplu nu ii avem, din cauza ca in trecut nimanui nu i-a pasat sa avem investitori obisnuiti. Deal-urile sunt un rezultat al lipsei de lichiditate din piata principala. Ele arata felul in care e privita piata romaneasca, arata ca exista apetit pentru tranzactionare, dar din cauza riscului de lichiditate, ordinele sunt directionate catre piata deal.

    In 2015 vreau sa atingem rulajele pe care le vedem acum pe bursele din Praga si Budapesta (18 - 28 mil. euro/zi). Nu as zice insa ca lichiditatea e neaparat o dezamagire.

    Citeste si:

      In viata profesionala din Varsovia lucrurile se intampla si se schimba mult mai repede fata de Bucuresti. Procesele de afaceri si administrative, lucrurile care se intampla in comunitate de afaceri din Romania sunt putin “a la mañana”. E o problema pe care o avem constant de infruntat.

      Sunt dezamagit de ritmul si viteza schimbarilor si cu care deciziile sunt luate. Discutam chiar saptamana trecuta cu cineva despre diferentele dintre Varsovia – Polonia si Bucuresti – Romania si am spus ca pentru mine pe strazile din Bucuresti lucrurile se intampla mult mai rapid si sunt mult mai agitate, in vreme ce in viata profesionala lucrurile sunt exact invers. In viata profesionala din Varsovia lucrurile se intampla si se schimba mult mai repede fata de Bucuresti. Procesele de afaceri si administrative, lucrurile care se intampla in comunitate de afaceri din Romania sunt putin “a la mañana”. E o problema pe care o avem constant de infruntat.

      WS: Dar in privinta oamenilor, sunteti dezamagit de cineva anume de cand ati venit in Romania?

      LS: Nu, in cazul oamenilor as putea spune chiar ca am o echipa foarte buna si foarte competenta la BVB. Este motivul principal pentru care am si lansat piata alternativa AeRO desi reforma structurala nu este implementata complet. In mod normal ar fi trebuit sa avem o piata principala mult mai mare si solida inainte de a lansa o piata secundara, asa cum va fi AeRO. Am decis sa o lansam si datorita asteptarilor foarte mari ale investitorilor straini. Ne spun mereu ca au nevoie de mai mult; mi-au spus de exemplu ca e foarte bine ca trecem la decontarea in doua zile (T+2) si daca acest lucru nu se va intampla pe 6 octombrie, atunci perceptia asupra noastra va fi una dezastruoasa.

      WS: Ce sperati sa obtineti prin lansarea acestei piete (AeRO)? mai ales avand in vedere ca vom vorbi de companii mici si putin lichide…

      LS: Companiile respective nu vor fi o tinta buna pentru investitorii care cauta lichiditate, vor fi o tinta buna pentru investitorii care cauta investitii alternative cu randamente mari.

      Va fi o piata pentru investitorii individuali, pentru venture capital si pentru business angels. Va fi o piata reglementata de BVB si nu va fi reglementata de ASF.

      WS: Care este capitalizarea minima necesara pentru a te lista pe AeRO?

      LS: Va fi in jurul a 250.000 de euro. Nu exista un nivel maxim de capitalizare. Am putea sa vorbim si de o companie de 15 milioane euro dar care inca este riscanta din cauza faptului ca a fost recent infiintata si nu are un adevarat track record.

      Investitorii spun ca au nevoie de mai mult, de active adevarate, de lucruri in care sa investeasca. Ne spun ca intr-adevar cuvintele, institutiile si solutiile conteaza, dar cand veti avea si ceva sa ne oferiti, atunci toate acestea vor deveni cu adevar importante. Trebuie sa le furnizam “carne” investitorilor

      WS: Cand o companie se listeaza pe AeRO, va trebui sa faca oferta de actiuni, va fi un IPO?

      LS: Nu, nu va fi o obligatie, dar am prefera si vom recomanda sa faca acest lucru. Vrem sa aratam pietei ca este posibil in Romania ca te poti finanta pe piata de capital. E si una dintre dezamagirile mele, faptul ca societatile deja listate pe BVB nu se folosesc de mecanismele disponibile pentru a se finanta pe piata de capital.

      Investitorii spun ca au nevoie de mai mult, de active adevarate, de lucruri in care sa investeasca. Ne spun ca intr-adevar cuvintele, institutiile si solutiile conteaza, dar cand veti avea si ceva sa ne oferiti, atunci toate acestea vor deveni cu adevar importante. Trebuie sa le furnizam “carne” investitorilor. Evident, piata AeRO nu va fi pentru marii investitori straini. Pentru ei si o listare ca Portul Constanta e mica; pentru multi dintre ei doar o companie precum Hidroelectrica este o tinta adevarata.

      WS: Vom vedea un nou IPO in acest an pe BVB?

      LS: Sigur. Vrem ca in ziua lansarii pietei AeRO sa avem si cel putin o listare. Vorbesc de jumatatea lunii noiembrie. Tinta este de 5 companii si vorbim cu companii din energie, IT si agricultura.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri