Plenul Camerei Deputatilor a votat propunerea legislativa care viza statutul Rasdaq, piata urmand sa fie desfiintata in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Cele 900 de companii vor trebui sa convoace Adunari Generale ale Actionarilor (AGA), urmand ca actionarii sa decida daca transfera compania pe o alta bursa reglementata, pe un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), sau daca se retrag din companie.

"Consiliile de administratie/directoratele societatilor ale caror actiuni sunt tranzactionate pe Piata RASDAQ sau pe piata actiunilor necotate, au obligatia sa convoace si sa efectueze demersurile necesare pentru desfasurarea adunarilor generale extraordinare a actionarilor, in termen de 120 zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi (...) cu scopul dezbaterii de catre actionari a situatiei create de lipsa cadrului legal de functionare a Pietei RASDAQ, precum si pentru ca acestia sa ia o decizie privitoare la efectuarea de catre societate a demersurilor legale necesare in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor emise de societate pe o piata reglementata sau a tranzactionarii acestora in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare", se mentioneaza in amendamentele propuse de Comisia pentru buget, finante si banci, si votate in plen.

Pe piata Rasdaq se tranzactioneaza in prezent actiunile a 900 de societati cu o valoare totala de piata de 7,5 mld. lei (1,7 mld. euro).

"In situatia in care adunarea generala a actionarilor hotaraste ca societatea sa nu faca demersurile legale necesare in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor emise de societate pe o piata reglementata sau a tranzactionarii acestora in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, actionarii au dreptul de a se retrage din societate in conditiile art. 134 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", mai spune noua lege.

Actionarii au totodata dreptul de a se retrage si in cazurile in care adunarea generala convocata nu se desfasoara din cauza neindeplinirii conditiilor legale de cvorum, daca nu adopta nicio hotarare prin neindeplinirea conditiilor legale de majoritate, sau daca nu se desfasoara in termenul legal de 120 de zile.

"In situatia in care adunarea generala a actionarilor aproba initierea demersurilor pentru admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata autorizata de fostul C.N.V.M. sau A.S.F., societatea reglementata de Legea nr. 31/1990m republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, are obligatia sa transmita la A.S.F., in termen de cel mult 90 de zile de la data adoptarii hotararii adunarii generale a actionarilor, prospectul de admitere la tranzactionare, intocmit in conformitate cu prevederile legale in vigoare, in vederea aprobarii acestuia", se mentioneaza in textul legii.

Astfel, companiile vor avea practic de ales intre a se transfera in piata principala a Bursei din Bucuresti, in piata spot a Bursei din Sibiu, sau pe un sistem alternativ de tranzactionare.

Statutul incert al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pentru care CNVM si Bursa nu au reusit sa gaseasca o solutie. Situatia a inceput dupa ce in 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, astfel ca Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintarea Rasdaq, in 1996.

Dupa 2004, CNVM nu a incadrat Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare, astfel ca acest segment de tranzactionare nu este incadrat in prezent in niciuna din cele doua tipuri de piete.

Foto: Shutterstock / Judge's hammer

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri