Romania mai are de privatizat patru companii majore, actiunile controlate de stat in cadrul acestora valorand 3,8 miliarde euro. Suma este peste cea pe care Polonia, Grecia sau Cehia ar putea sa o incaseze din listarea pe bursa a companiilor importante pe care inca le mai controleaza.

Dupa ce a desfasurat unul dintre cele mai ample programe de privatizari din Europa din ultimul deceniu, statul polonez mai pregateste in prezent doar trei companii pentru listare, valoarea detinerilor in cadrul acestora fiind de aproape 500 mil. euro, potrivit unui studu al companiei austriece de cercetare Economica. Studiul a fost realizat pe datele din cele mai mari zece economii din zona euro, precum si Romania, Polonia, Cehia si Marea Britanie – din zona non-euro. In calcul au fost luate doar companii cu afaceri de cel putin 100 mil. euro si unde participatia statului valoreaza minim 10 mil. euro.

Hidroelectrica, Complexul Energetic (CE) Oltenia, Electrica Furnizare si Salrom (Compania Nationala a Sarii), sunt companiile pe care pe care statul roman ar urma sa le privatizeze in viitorul apropiat. Potrivit studiului, detinerea de 80% a statului din cadrul Hidroelectrica este cea mai valoroasa (2,77 mld. euro), austriecii evaluand astfel producatorul de electricitate la 3,4 mld. euro. Pentru comparatie, in portofoliul Fondul Proprietatea, Hidroelectrica este evaluata la 2,38 mld. euro. A doua cea mai valoroasa detinere a statului roman este cea de la CE Oltenia, pachetul de 77% fiind evaluat la 953 mil. euro.

Pentru a calcula valoarea companiilor nelistate a fost folosita o evaluare in functie fluxul de numerar actualizat (discounted cash flow) si o evaluare pe baza raportului Pret/Valoare Contabila (P/B) a companiilor similare din domeniu.

La nivel european, cea mai valoroasa companie neprivatizata este banca Cassa Depositi e Prestiti, institutie detinuta in proportie de 80% de administratia italiana, participatia fiind evaluata la 28,7 mld. euro. Grupul financiar olandez ABN Amro Group se afla pe locul al doilea in acest clasament (23 mld. euro), urmat Loteria Spaniei (20,5 mld. euro)

Romania ar incasa 8,4 mld. euro daca ar vinde tot

Luand in calcul atat companiile de stat nelistate, cat si participatiile pe care statele ar putea sa le vanda in cadrul companiilor deja listate pe o bursa, Franta are cel mai mare potential de privatizari (105 mld. euro), urmata de Germania (76 mld. euro), Italia si Olanda cu pana la 59 mld. euro fiecare. Romania se afla in partea inferioara a acestei clasificari, cu un potential de 8,4 miliarde euro

In total, suma potentiala pe care cele 14 guverne luate in calcul de studiu ar urma sa o obtina din privatizarile companiilor se ridica la 511 miliarde de euro.

De pe urma acestor incasari, statele europene ar putea sa isi plateasca in medie 4,4% din datoria publica pe care o au. Romania se afla pe locul al patrulea in acest clasament, statul avand posibilitatea sa isi acopere 6,3% din datorii daca ar vinde toate detinerile la companiile majore pe care le controleaza. Pe primul loc se afla Finlanda, care ar putea sa isi acopere 14,5% din datoria publica din cele 28 mld. euro obtinute din privatizari.

Austriecii nu recomanda insa privatizarile in scpul de a acoperi datoriile publice.

“Datoriile publice au ajuns la un nivel atat de mare in majoritatea tarilor din zona euro incat privatizarile nu sunt suficiente pentru a reduce semnificativ acest nivel. Vanzari suplimentare de active imobiliare ar trebui de asemenea facute. Desi reducerea datoriei publice este in general principalul motiv al privatizarilor, cercetarile arata ca privatizarea duce la imbunatatirea performantei financiare si operationale a companiilor”, se mentioneaza in raport.

Studiul arata ca productivitatea unei companii in urmatorii trei ani de dupa privatizare creste in medie cu 19%, profitabilitatea creste cu 4%, iar levierul se reduce cu 5%. Nu in ultimul rand, numarul angajatilor nu se prabuseste dupa privatizare, insa tinde totusi sa scada pe termen scurt.

Foto: Shutterstock / Piata Universitatii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri