Averile celor mai bogati 400 de oameni ai planetei au scazut intr-o saptamana cu 26,2 miliarde de dolari, din cauza declinului cotatiilor actiunilor provocat de temerile legate de pericolul incetinirii cresterii economiei mondiale, transmite Bloomberg.

Cel mai mult au pierdut membrii familiei Walton, mostenitorii fondatorului Wal-Mart Stores, Sam Walton. Valoarea participatiilor lor combinate la cel mai mare retailer din lume a scazut intr-o saptamana cu 6,9 miliarde de dolari, in urma unui declin de 5,4% al pretului actiunilor Wal-Mart, determinat de reducerea de catre companie a estimarilor referitoare la cresterea vanzarilor.

Indicele american Standard & Poor’s 500 a coborat cu 6,2% fata de un maxim atins in septembrie, din cauza temerilor ca bancile centrale raman fara solutii de stimulare a cresterii economiei mondiale. Actiunile marilor companii europene au scazut timp de opt sedinte consecutive, cea mai lunga perioada negativa traversata din 2003, iar randamentele titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani a atins cel mai redus nivel din iunie 2013.

Declinul pietelor de capital a fost amplificat de razboiul din Orientul Mijlociu, protestele din Hong Kong si raspandirea Ebola.

Bursele din SUA si Europa si-au revenit vineri dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va incepe sa cumpere active, in urmatoarele cateva zile, iar companii americane precum General Electric si Morgan Stanley au raportat rezultate trimestriale peste asteptarile analistilor. Leonardo Del Vecchio, fondatorul companiei Luxottica Group, cel mai mare producator de ochelari din lume, a inregistrat o scadere a averii de 1,3 miliarde de dolari, in urma unui declin al actiunilor de 9,4% in aceasta saptamana.

Luxottica a pierdut al doilea director general in numai o luna, din cauza dezcordurilor legate de structura actuala de conducere. Compania va fi coordonata, interimar, de Leonardo Del Vecchio, in varsta de 79 de ani, care detine o participatie de 65% la Luxottica. Del Vecchio ocupa pozitia 42 in topul miliardarilor realizat de Bloomberg, cu o avere neta de 16,6 miliarde de dolari.

Presedintele Las Vegas Sands, Sheldon Adelson, in varsta de 81 de ani, a contrazis tendinta, cu o crestere de 1,4 miliarde de dolari, operatorul de cazinouri anuntand rezultate peste asteptari in trimestrul al treilea. Adelson are o avere de 30,5 miliarde de dolari si se afla pe locul 15 in lume.

Bill Gates a ramas cel mai bogat om la nivel global, chiar daca averea sa a scazut cu 900 de milioane de dolari. Actiunile Microsoft, companie fondata de Gates, au crescut vineri cu 2,1%, dupa ce au scazut in timpul saptamanii cu 2,3%. Gates, in varsta de 58 de ani, are o avere neta de 80,9 miliarde de dolari.

Sursa foto: Shutterstock / Bancher in costum negru

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri