Bursa de la Bucuresti a inchis luni in crestere usoara, pe cel mai redus rulaj din ultimele doua saptamani, dupa ce scaderea de pe marile burse europene s-a resimtit si pe piata locala, unde avansul de 1% din deschiderea pietei a incetinit pana la 0,3% la inchidere, informeaza Mediafax.

Indicele BET Plus, de referinta, a inchis in crestere cu 0,4%, iar BET, al celor mai lichide actiuni, a urcat cu 0,3%. Piata locala a revenit vineri pe crestere pentru prima data in ultimele zece sedinte, recuperand o parte din scaderea puternica, de 2,7-2,8%, de joi. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Pietele europene au deschis luni in urcare, dar au trecut pe scadere rapid, investitorii fiind dezamagiti de rezultatele mai multor companii. Bursele din SUA si Europa au trecut saptamana trecuta printr-o scurta perioada de volatilitate, din cauza ingrijoarii privind perspectivele economiei globale, dar si-au revenit pe finalul sedintei de joi, dar si vineri. Lichiditatea pietei a totalizat 16,5 milioane de lei (3,7 milioane de euro), cu 70 % din valoare inregistrata in prima parte a zilei, si este cea mai redusa incepand din 3 octombrie, cand schimburile dintre investitori s-au ridicat la 13 milioane de lei.

Aproape o treime din lichiditate a provenit din tranzactiile derulate cu actiunile Fondul Proprietatea (FP), de 5,22 milioane de lei. Titlurile companiei au crescut cu 0,2%, la 0,8965 lei/unitate, si nu au reusit inca sa revina peste pragul de 0,9 lei/unitate, unde au ajuns dupa declinul puternic de joi.

Fondul Proprietatea a anuntat, luni, dupa inchiderea bursei, ca a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) documentatia pentru initierea unei oferte publice de cumparare de actiuni, in cadrul celui de-al patrulea program de achizitie de titluri proprii. Compania a ales pentru executarea acestei operatiuni, Raiffeisen Bank, intermediarul programului de rascumparare.

"Detaliile complete ale ofertei vor fi anuntate dupa obtinerea aprobarii din partea ASF, care ar trebui obtinuta in termen de 10 zile lucratoare potrivit reglementarilor in vigoare", se arata intr-un anunt transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Prin oferta, Fondul Proprietatea intentioneaza sa rascumpere 750 de milioane de actiuni. Fondul Proprietatea a inceput la 1 octombrie cel de-al patrulea program de rascumparare de actiuni. Programul poate fi derulat pana in noiembrie 2015 si vizeaza achizitia a maxim 990.855.616 de actiuni proprii, reprezentand 7,97% din capital.

De la inceputul programului, Fondul a rascumparat 36,35 milioane de actiuni, pentru care a cheltuit 34,14 milioasne de lei. In cadrul celui de-al patrulea program, compania mai poate cumpara, astfel 954,5 milioane de actiuni.

Executia programului de rascumparare pe piața reglementata a fost suspendata incepand de joi, 16 octombrie, iar reluarea dupa inchiderea ofertei va fi anunțata din timp, noteaza Fondul. Doar actiunile a patru companii din energie au mai depasit pragul de lichiditate de 1 milion de lei.

Asfel, operatiunile cu actiuni Electrica (EL) au ajuns la 2,9 milioane de lei, cele cu titluri Romgaz (SNG), la 1,44 milioane de lei, cu OMV Petrom (SNP) la 1,32 milioane de lei, iar cu Transgaz (TGN) la 1,14 milioane de lei.

In timp ce actiunile Electrica si Transgaz au crescut cu 0,6%, cele ale Romgaz au coborat cu 0,9%, iar titlurile OMV Petrom cu 0,3%. Indicii sectoriali BET NG, al companiilor din energie, si BET FI, compus din SIF-uri si Fondul Proprietatea, au inchis in stagnare fata de vineri. Pe segmentul deal al bursei nu au avut loc tranzactii. Indicele extins BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK a urcat cu 0,2%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au scazut luni dupa ce rezultatele financiare mai slabe decat anticipau analistii raportate de mai multe companii au sporit ingrijorarea privind recuperarea economica din zona euro.

Bursele din Frankfurt si Paris au inregistrat scaderi mai accentuate, de 1,5% pentru indicele DAX si de 1,2% pentru CAC 40, in timp ce piata din Londra a coborat mai lent, cu un declin de 0,7% pentru FTSE 100.

In Europa Centrala, bursele mai importante au scazut, dar evolutia negativa a variat de la un declin de numai 0,1% pentru indicele PX (Praga) si de 0,6% pentru WIG20 (Varsovia) la 1,8% pentru BUX (Budapesta).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri