Decizia supriza a Japoniei de a anunta noi masuri de stimulare a economiei a impulsionat pietele de capital din Europa si SUA, care la finalul zilei de vineri urcau spectaculos. Efectele pozitive erau vizibile si pe Bursa de Valori Bucuresti, unde Banca Transilvania (TLV) si Romgaz (SNG) aveau cele mai bune evolutii.

Banca centrala a Japoniei (BoJ) a surprins investitorii anuntand masuri suplimentare de stimulare a economiei aflata in dificultate dupa cresterea taxei pe consum in aprilie 2015. BoJ va mari achizitiile de unitati de fonduri listate (ETF) si cele facute in trusturile imobiliare, va extinde durata portofoliului de titluri de stat japoneze si va mari ritmul extinderii bazei monetare.

Ca urmare, Nikkei, principalul indice al Bursei din Tokyo, a inchis ziua de vineri cu o crestere de 4,8%.

“Mutarea este foarte surprinzatoare din punct de vedere al momentului in care a venit, al scopului, dar si din punct de vedere al marimii programului”, a declarat, pentru CNBC, Masaki Kuwahara, economist in cadrul bancii nipone Nomura.

In Europa, indicele benchmark Euro STOXX 50 crestea cu 2,1% la ora 16:00 (ora Romaniei), in vreme ce bursele din Germania si Franta castigau circa 2%. Cresterile erau ceva mai moderate in Europa Centrala, astfel ca indicele polonez WIG era in urcare 1%, iar ATX-ul austriac crestea cu 0,8%.

Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti erau de asemenea pe verde, BET inregistrand cea mai buna evolutie (+0,4%). De cealalta parte, BET-FI, indicele SIF-urilor, era in stagnare. Romgaz si Banca Transilvania erau cele mai tranzactonate actiuni romanesti si urcau cu 1,2% fiecare.

Si piata americana a deschis ziua optimist, cu aprecieri de 0,9% atat pe S&P 500 cat si pe Dow Jones, principalii indici ai Bursei de la New York.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri