Cele mai mari companii listate pe Bursa sunt asteptate sa isi rasplateasca actionarii anul viitor cu dividende ce vor depasi de cel putin doua ori dobanzile bancare, aflate pe un accelerat trend de scadere. Analistii anticipeaza ca investitorii cu plasamente in Romgaz, Transelectrica si Transgaz vor fi cel mai bine recompensati in 2015, in vreme ce SIF-urile, campioanele anilor trecuti, vor trece intr-un con de umbra.

“Singurele SIF-uri care isi ‘permit’ dividende anul viitor sunt SIF Moldova si SIF Oltenia. Este greu de crezut ca societatile de investitii financiare mai pot face profituri contabile mari in conditiile in care o parte din ele au ajuns sa aiba cheltuieli operationale mai mari decat veniturile din dobanzi si dividendele incasate”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

SIF Moldova si SIF Oltenia sunt de altfel singurele SIF-uri in cazul carora, saptamana trecuta, firma de brokeraj Tradeville a dat estimari privind randamentul dividendelor ce vor fi distribuite in 2015. BCR nu a luat in calcul niciun SIF in cazul estimarilor de dividende, la fel ca si administratorul de fonduri OTP Asset Management.

Per ansamblu, analistii anticipeaza dividende cu randamente cuprinse intre 4 si 15%.

“Inflatia si dobanzile sunt la minime istorice, randamentele la titlurile de stat sunt in scadere, asa ca dividentele, sau mai exact castigurile aduse de dividende, vor fi clar peste dobanzi. Intrebarea este daca aceste dividende sunt sustenabile pentru companii ca Petrom, Romgaz, Transgaz, etc. In mod normal ar trebui sa fie sustenabile avand in vedere ca toate sunt monopoluri sau fac parte dintr-un oligopol”, a mai adaugat Mihai Caruntu.

Cititi in slide-urile urmatoare ce randamente ale dividendelor distribuite in 2015 de catre companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti estimeaza analistii Tradeville, BCR si OTP Asset Management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri