Companiile listate la BVB vor putea transmite de saptamana viitoare in timpul sedintelor rapoarte si comunicate care pot influenta cotatia, iar titlurile nu vor mai fi suspendate in ziua derularii AGA emitentului, potrivit unor modificari aprobate de ASF, care includ si o noua segmentare a pietei.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat o serie de modificari ale codului BVB, vizand o noua segmentare a pietei reglementate si alte masuri de crestere a vizibilitatii si lichiditatilor actiunilor listate, informeaza Mediafax.

Modificarile aprobate de ASF prevad ca emitentii vor putea si sunt indemnati sa transmita comunicate/rapoarte curente si in timpul sedintei de tranzactionare, instrumentele financiare nu vor mai fi suspendate de la tranzactionare in ziua derularii AGA emitentului, categoriile 1, 2 si 3 pentru actiuni vor fi inlocuite cu categoriile Premium si Standard, precum si prevederi noi in ceea ce priveste aplicarea Codului de Guvernanta Corporativa.

Eliminarea recomandarii transmiterii rapoartelor curente de catre emitenti in afara sedintei de tranzactionare si renuntarea la practica suspendarii actiunilor de la tranzactionare in zilele in care se desfasoara AGA emitentului vor intra in vigoare incepand de luni, 10 noiembrie, iar celelalte doua modificari vor deveni active la o data care va fi stabilita ulterior. Dupa intrarea in vigoare a recomandarii transmiterii rapoartelor curente de catre emitenti in afara sedintei de tranzactionare, emitentii vor transmite comunicatele/rapoartele curente de indata ce sunt disponibile, inclusiv in timpul sedintei de tranzactionare, dar nu mai tarziu de 24 de ore de la producerea respectivului eveniment.

Totodata, daca un emitent urmeaza sa transmita in timpul sedintei de tranzactionare un comunicat/raport curent care contine informatii care ar putea influenta semnificativ pretul/randamentul sau decizia de a investi, acesta trebuie sa notifice in prealabil BVB cu cel putin cinci minute inainte de transmiterea comunicatului/raportului curent.

"Toamna anului 2014 aduce un alt val de schimbari care vor deveni urmatoarele etape in dezvoltarea si modernizarea pietei de capital din Romania. Tuturor companiilor listate pe piata reglementata le este permis – si sunt incurajate – sa transmita rapoarte curente imediat ce acestea sunt intocmite. Este in interesul emitentilor sa furnizeze informatii pietei, in mod continuu, si sa nu astepte pana la inchiderea sedintei de tranzactionare sau sa le transmita doar inainte ca aceasta sa inceapa. Raportarea in mod continuu creaza lichiditate si minimizeaza riscul pe care il implica posesia de informatii ce pot influenta pretul. De asemenea, solicita atentia investitorilor, facandu-i participanti la piata deplin constienti", a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

O alta imbunatatire a Codului BVB stipuleaza ca instrumentele financiare ale emitentilor nu vor mai fi suspendate de la tranzactionare in zilele de derulare a AGA, prin acest amendament, BVB aliniindu-se la standardele internationale in aceasta materie. Modificarile aduse Codului BVB vizeaza si restructurarea pietei reglementate la vedere prin inlocuirea categoriilor 1, 2 si 3 pentru actiuni cu doua noi categorii - Premium si Standard.

Alaturi de criteriile generale pe care actiunile trebuie sa le indeplineasca pentru admiterea la tranzactionare pe piata reglementata, pentru admiterea in Categoria Premium, valoarea de piata a free-float-ului trebuie sa fie de cel putin 40 milioane euro.

"Prin transformarea segmentarii pietei continuam sirul progreselor inceput in primele luni ale acestui an prin relaxarea criteriilor si conditiilor de admitere pentru emitentii nou listati. Investitorii vor avea acum o noua segmentare a pietei, care este mult mai lizibila si mai usor de inteles. Aceasta va fi a doua metoda prin care pot fi intelese rapid activele disponibile pe piata, dupa setul de indici, care raman principalul instrument si alfabet al pietei si a performantei sale", a afirmat Sobolewski.

Pot fi incluse in Categoria Premium actiunile emitentilor, inclusiv ale societatilor de investitii financiare, care indeplinesc cel putin una din urmatoarele conditii: emitentul se numara printre cele mai lichide companii; media capitalizarii free-float-ului emitentului pe ultimele trei luni este mai mare decat o anumita valoare stabilita de BVB; alti emitenti care nu se incadreaza in criteriile prevazute de primele doua categorii dar au un coeficient de lichiditate mai mare decat un prag stabilit de BVB, cu conditia ca emitentul sa aiba incheiat un contract cu un market maker pentru sustinerea lichiditatii pietei actiunilor. Includerea in categoria Premium se va face doar cu acordul sau la solicitarea emitentului.

Pragurile corespunzatoare pentru criteriile mentionate vor fi stabilite de BVB. BVB poate aproba admiterea sau promovarea in categoria Premium chiar daca nu sunt indeplinite toate cerintele aferente. O astfel de exceptie poate fi acordata in situatia in care BVB apreciaza ca nu sunt compromise obiectivele avute in vedere prin crearea categoriei Premium.

Clasificarea pe categoriile 1, 2 si 3 va fi eliminata si in cazul drepturilor si obligatiunilor corporative. Aceste instrumente financiare vor fi incadrate doar ca drepturi si obligatiuni, fara vreo diferentiere pe categorii. Noua structura va intra in vigoare dupa emiterea de catre BVB a deciziei cu privire la valorile parametrilor aferenti criteriilor de promovare in categoria Premium actiuni, la o data care va fi stabilita de directorul general.

La acea data, actiunile admise anterior in Categoria 1 si care vor indeplini conditiile de promovare in Categoria Premium vor fi considerate admise de drept in Categoria Premium, fara alte formalitati. Actiunile admise anterior in Categoria 1 si care nu indeplinesc conditiile de mentinere in Categoria Premium, precum si instrumentele financiare admise anterior in Categoria 2 si 3 vor fi considerate admise in Categoria Standard.

In Codul BVB au fost introduse si o serie de prevederi in legatura cu noul Cod de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori Bucuresti, pe care toti emitentii listati vor fi incurajati sa-l respecte.

Astfel, de fiecare data cand emitentul se va afla in situatia de a nu respecta una sau mai multe prevederi ale Codului de Guvernanta Corporativa, acesta trebuie sa transmita BVB un raport curent prin care sa comunice informatii detaliate cu privire la aceasta situatie.

In cazul emitentilor care se conformeaza cu prevederile Codului de Guvernanta Corporativa, BVB poate adopta masuri de recompensare a acestora, precum reducerea tarifelor de mentinere, includerea intr-un indice dedicat, acordarea de premii, promovarea emitentilor in cadrul unor evenimente sau publicatii. BVB va realiza analize cu privire la respectarea de catre emitenti a prevederilor Codului de Guvernanta Corporativa, iar rezultatele acestor analize pot fi facute publice. Emitentul va include in Raportul Anual o declaratie privind conformarea cu prevederile Codului de Guvernanta Corporativa al BVB.

"Pentru scopul comun al emitentilor si al investitorilor, vom schimba semnificativ sistemul de implementare a guvernantei corporative. Noul sistem trateaza orice abatere de la regulile stabilite, rezultate din Codul de Guvernanta Corporativa, ca subiect ce trebuie anuntat printr-un raport curent. Investitorii trebuie sa beneficieze de informatii precise si la zi despre stadiul guvernantei corporative in companiile listate. Pentru companii, aceasta este o alta posibilitate de a-si dezvolta profilul, de a atrage noi investitori, mai multa incredere, care sunt utile afacerii – daca se conformeaza, fara exceptii, Codului de Guvernanta Corporativa. Noul cod de guvernanta corporativa va fi publicat curand de BVB, pentru consultari", a declarat Sobolewski.

Modificarile Codului BVB privind obligatiile de guvernanta corporativa pe care trebuie sa le respecte emitentii vor intra in vigoare la o data care va fi stabilita de directorul general, ulterior aprobarii noului Cod de Guvernanta Corporativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri