Mai multe companii din piata Rasdaq sau interesat de conditiile unui transfer in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sau in piata AeRO, adresata IMM-urilor si start-up-urilor. Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, considera ca aproximativ 20 de “rasdace” ar indepilni conditiile unui transfer, insa pentru ca acest lucru sa se intample mai este nevoie si de acordul acestora.

“Nu vrem ca AeRO sa fie un fel de frigider pentru companiile din piata Rasdaq. Pe aceasta piata vrem sa avem companii care chiar vor sa se foloseasca de mecanismele bursei si vor sa se finanteze; focusul va fi pe calitate, nu pe numar. In mod sigur vom ‘filtra’ companiile care vor sa se listeze. Am vazut circa 20 de emitenti care in prezent sunt listati pe Rasdaq si care ar putea sa se transfere pe AeRO; mai trebuie doar sa vrea si ele”, a declarat Ludwik Sobolewski.

Potrivit unei propuneri legislative care urmeaza sa fie votata in Parlament, piata Rasdaq se va desfiinta in 12 luni de la adoptarea legii, companiile urmand sa decida daca se transfera pe o alta bursa, sau daca, implicit, se delisteaza. Cele mai mari companii de pe Rasdaq sunt in prezent Unirea Shopping Center (capitalizare 41,6 mil. euro) si Albalact (39,2 mil. euro).

In principal vrem companii noi, proaspete si tinere pe AeRO. Nu este o piata facuta special pentru Rasdaq. Ne asteptam ca pana la finalul anului viitor sa atragem masa critica de 15 companii pe Aero. Doar din IT avem 10 astfel de companii ‘awesome’ care se pot lista - Bogdan Mugescu, BVB

“In principal vrem companii noi, proaspete si tinere pe AeRO. Nu este o piata facuta special pentru Rasdaq. Ne asteptam ca pana la finalul anului viitor sa atragem masa critica de 15 companii pe Aero. Doar din IT avem 10 astfel de companii ‘awesome’ care se pot lista”, spune Bogdan Mugescu specialist business development in cadrul Bursei de Valori Bucuresti.

BVB asteapta acordul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a putea lansa piata AeRO. Intrebati despre sansele lansarii acestei piete in 2014, asa cum au promis anterior, reprezentantii BVB au dat raspunsuri diferite.

“Probabil piata ar fi lansata intr-o luna dupa acordul ASF”, a mentionat Bogdan Mugescu. De cealalta parte Ludwik Sobolewski a tinut sa declare ca “daca maine ASF ar aviza AeRO, peste doua zile si noi am anunta publicul cand va fi lansata piata”.

Companiile care se listeaza in piata AeRO vor trebui sa fie sprijinite de un consultant autorizat de BVB sa faca acest lucru. Bogdan Mugescu spune ca in prezent, printre firmele interesate sa obtina statutul de consultant autorizat, se afla si doua institutii din Polonia, iar una dintre acestea vrea sa stranga bani pentru un fond care sa investeasca in companii din piata AeRO.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri