Legea privind desfiintarea pietei Rasdaq trebuie modificata deoarece pune in pericol interesele actionarilor minoritari din companiile listate, dand posibilitatea majoritarilor sa manipuleze procedurile in cazul retragerii din societati, potrivit Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Legea 151/2014 pentru pentru clarificarea statutului juridic al actiunilor care se tranzactioneaza pe piata RASDAQ a intrat in vigoare la 24 octombrie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

In termen de 12 luni, piata Rasdaq urmeaza sa fie desfiintata, iar cele peste 900 de companii listate trebuie sa decida daca initiaza demersurile pentru admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata sau intr-un sistem alternativ de tranzactionare. Daca actionarii decid impotriva mutarii pe o alta piata, au dreptul de a cere retragerea din societate prin achizitia titlurilor de catre companie.

Prevederile ambigue ale legii pot duce la afectarea grava a activitatii emitentilor, intrucat s-a creat riscul ca actionarii majoritari sa se poata retrage legal din societate chiar si atunci cand acestia au votat impotriva efectuarii demersurilor necesare pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor anterior tranzactionate pe piata Rasdaq, se arata intr-un comunicat al AIPC, preluat de Mediafax.

Acelasi risc exista si in cazul in care nu se desfasoara adunarea generala a actionarilor convocata pentru efectuarea de catre societate a demersurilor pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor emise de societate pe o alta piata sau pe un sistem alternativ, avertizeaza asociatia investitorilor.

"O asemenea ambiguitate a prevederilor legii, care nu este eliminata de trimiterea la articolul 134 din Legea nr. 31/1990, creeaza posibilitatea manipularii procedurilor de retragere de catre actionarii majoritari, urmata de o devalizare a societatilor si de transferul controlului societatii catre actionarii minoritari pasivi. Fata de aceasta posibilitate, modificarea legii pentru eliminarea acestei grave ambiguitatii este imperativa", se arata in comunicat.

Potrivit AIPC, modificarea regimului juridic al actiunilor tranzactionate pe Rasdaq impunea consacrarea obligatorie, prin lege, a unui drept de retragere din societate pentru actionarii care nu sunt de acord cu schimbarea fundamentala a regimului juridic al actiunilor detinute.

"Tranzactionarea actiunilor pe o alta piata decat Rasdaq sau tranzactionarea lor pe un sistem alternativ de tranzactionare reprezinta o modificare fundamentala. Investitorii care au dobandit actiunile prin intermediul pietei Rasdaq si-au asumat limitele dreptului de proprietate existente la acel moment asupra actiunilor tranzactionabile pe Rasdaq. Schimbarea fundamentala a limitelor initiale ale dreptului de proprietate impunea consacrarea dreptului de retragere din societate pentru investitorii detinatori de actiuni tranzactionabile pe Rasdaq in situatia in care nu ar fi fost de acord cu tranzactionarea actiunilor pe o alta piata sau pe un sistem alternativ", arata AIPC.

Prevederile legii 151/2014 sunt "ambigue si insuficiente" pentru protectia eficienta a drepturilor si intereselor actionarilor care detin actiuni tranzactionate pe sunt ambigue si insuficiente, astfel ca AIPC apreciaza ca reglementarile care urmeaza sa fie emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in aplicarea legii nu vor putea acoperi legal, complet si coerent, toate situatiile care nu au fost prevazute si reglementate de lege.

"AIPC solicita ASF atat efectuarea demersurilor necesare pentru modificarea si completarea Legii nr. 151/2014, cat si derularea consultarilor publice necesare pentru elaborarea reglementarilor proprii in aplicarea prevederilor Legii nr. 151/2014", noteaza asociatia investitorilor.

In acest context, AIPC recomanda tuturor investitorilor sa urmareasca comunicarile care privesc emitentii actiunilor detinute si tranzactionate pe Rasdaq publicate pe pagina web a ASF si pe pagina web a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Printre membrii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital se regasesc fonduri de investitii, dar si mici investitori

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri