Presedintele executiv al SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercala, si alti doi directori ai SIF3 au fost amendati de ASF cu o suma totala de 43.000 lei pentru nereguli legate de AGA in care a fost revocat din Consiliul de Supraveghere (CS) omul de afaceri Constantin Fratila si a fost ales un nou CS, scrie Mediafax.

Fercala, presedinte executiv si director general al societatii, a fost sanctionat de ASF cu suma de 16.500 de lei. Seful SIF Transilvania a fost amendat cu 10.000 de lei pentru ca societatea nu s-a conformat unei decizii a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) care ii cerea sa dezvaluie identitatea celor 63 de actionari, cu detineri totale de 10,2%, care au introdus pe ordinea de zi a AGA de la mijlocul lunii august un punct privind revocarea din functie a lui Fratila.

Totodata, compania a dat dovada de inconsecventa, intrucat a dezvaluit ca Fratila si alti doi actionari au cerut pornirea in raspundere impotriva lui Fercala, se arata intr-un raport cu deciziile ASF transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de SIF Transilvania.

In astfel de cazuri, ASF poate impune persoanelor fizice amenzi intre 10.000 si 100.000 de lei, astfel ca sanctiunea aplicata lui Fercala este minimul prevazut de regulamentul autoritatii.

Fercala a fost considerat responsabil si pentru formularele de procura puse la dispozitia actionarilor. "Prin punerea la dispozitia actionarilor a unor formulare de «procura speciala» care nu contineau, separat, fiecare candidat pentru Consiliul de Supraveghere si nu ofereau posibilitatea fiecarui actionar sa voteze «pentru», «impotriva», «abtinere» in cazul punctelor de pe ordinea de zi care vizau vot secret nu au fost asigurate conditiile necesare exprimarii de catre actionari a optiunii de vot pentru Adunarea Generala a Actionarilor SIF Transilvania din data de 11 august 2014, conform dispozitiilor legale si regulamentare in vigoare", se arata in raport.

ASF a decis aplicarea unei sanctiuni de 11.000 de lei, foarte aproape de nivelul minim al amenzilor pentru astfel de abateri, care variaza intre 10.000 de lei si 100.000 de lei. "In temeiul prevederilor art 275 alin. (3) din legea 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare, urmeaza a se aplica sanctiunea de 11.000 lei majorata cu 5.500 lei reprezentand 50% din maximul sanctiunii aplicate", noteaza ASF.

Tot cu 16.500 de lei a fost sanctionat Iulian Stan, vicepresedinte si director general adjunct al SIF Transilvania, motivele deciziei si structura amenzii fiind identice cu cele din cazul lui Fercala. Radu Toia, vicepresedinte si director general adjunct al SIF Transilvania, a fost amendat de ASF cu 10.000 de lei, in sarcina acestuia fiind retinuta doar nerespectarea cererii ASF de a dezvalui identitatea actionarilor care au cerut revocarea lui Fratila. Fiecare dintre cei trei are la dispozitie 30 de zile pentru achitarea amenzii, in caz contrar urmand sa fie executati silit. Deciziile pot fi contestate la ASF in termen de 30 de zile de la comunicare, fara a fi, insa, suspendata executarea sanctiunii.

In AGA din luna august, actionarii au hotarat cu 93% din voturi revocarea lui Fratila din functia de membru al Consiliului de Supraveghere. Totodata, a fost ales un nou Consiliu de Supraveghere. Opt persoane si-au depus candidatura pentru Consiliul de Supraveghere inainte de AGA, alaturi de cei sapte membri ai CS de la momentul respectiv candidand si Gabriela Alexe, o apropiata a omului de afaceri Fratila.

Fratila este implicat inca din 2011 intr-o disputa cu mai multe persoane din conducerea SIF Transilvania.

Sursa foto: Amenda, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri