Petrolul a scazut cu 34% de la inceputul anului iar vineri a ajuns sa se tranzactioneze chiar si la 71,1 dolari/baril, cea mai redusa cotatie din ultimii cinci ani, tragand in jos bursele internationale, inclusiv piata din Bucuresti. Unii specialisti vorbesc despre o noua “era” in sectorul petrolier si deja si-au luat gandul de la obisnuitul 'raliu' de Craciun din pietele financiare.

Prabusirea petrolului de la sfarsitul saptamanii vine in contextul in care tarile membre Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au decis sa nu reduca productia de petrol, rezistand apelurilor Venezuelei de a limita livrarile pentru oprirea declinului cotatiilor. Cheia a fost la Arabia Saudita, care s-a opus scaderii productiei, in incercarea de a-si mentine cota de piata si a rezista competiei cu productia record a SUA bazata pe exploatarea gazelor de sist.

Acesta situatie ar putea sa loveasca in raliul de sfarsit de an. Nu m-as atinge de actiunile companiilor din industria de petrol si gaze - una prea riscanta in prezent - Tobias Britsch, Meriten Investment Management

Anuntul a provocat scaderi majore in piata titeiului Brent, care a pierdut peste 10% de luni pana la minimul de vineri.

“Decizia OPEC a fost surprinzatoare daca ne uitam la reactia pietei si i-a determinat pe investitori sa fie mai precauti. Acesta situatie ar putea sa loveasca in raliul de sfarsit de an. Nu m-as atinge de actiunile companiilor din industria de petrol si gaze - una prea riscanta in prezent. De asemenea, preturi mai mici ale energiei ar putea sa pune presiune pe inflatie in zona euro, astfel ca BCE s-ar putea sa fie nevoita sa activeze la maxim planul de relaxare cantitativa”, spune Tobias Britsch, associate director in cadrul administratorului german de fonduri Meriten Investment Management, citat de Bloomberg.

Caderea petrolului a tras in jos si bursele internationale. In Germania, indicele DAX scadea cu 0,2% cu doua ore inaintea inchiderii de vineri, dupa ce anterior inregistrase o serie de sase sedinte consecutive de crestere. Bursa germana a inchis insa pe plus (+0,06%) la sfarsitul zilei. De scaderi nu au scapat insa piete de talie medie precum cele din Polonia si Ungaria.

In Romania, Bursa de Valori Bucuresti a pierdut in medie 0,4% revenind dupa ce la mijlocul zilei scazuse si cu 0,6%. Dintre actiunile lichide, Petrom a fost lider la scaderi cu o corectie de 2,1% (cea mai mare din ultima luna), pana la pretul de 0,418 lei/actiune.

Sursa grafic: Euroinvestor.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri