Fondul Proprietatea spera ca ASF sa revina asupra decizie de a respinge regulamentul titlurilor de interes, instrument prin care doreste sa se listeze la Londra, si sa se ajunga la o solutie care sa permita listarea secundara in urmatoarele saptamani, potrivit managerului Fondului, Greg Konieczny.

"Decizia luata de consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de a nu aproba regulamentul depositary interests (titluri de interes, n.r.) necesar pentru a finaliza listarea Fondului pe Bursa de Valori de la Londra este foarte dezamagitoare pentru FP si actionarii nostri. Proiectul de regulament a fost foarte bine conceput si aprobarea sa ne-ar fi permis sa realizam listarea pe piata britanica pana la data de 12 decembrie 2014. Ne mentinem determinarea ferma de a colabora cu consiliul ASF pentru a intelege rationamentul acestei decizii si de a lucra impreuna pentru a ajunge la o solutie satisfacatoare care sa permita listarea in urmatoarele saptamani. Dorim sa reiteram faptul ca listarea Fondului la Londra va fi un pas important inainte pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania deoarece va atrage un numar semnificativ de investitori institutionali straini noi in Fond si, implicit, in Romania", a afirmat, intr-un comunicat, managerul FP

ASF a decis, in urma cu o saptamana, sa nu aprobe proiectul de regulament care ar fi permis listarea unui emitent tranzactionat la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes.

Aprobarea regulamentului era ultimul pas necesar pentru a permite Fondului Proprietatea sa inceapa procedurile pentru listarea secundara la Bursa de Valori de la Londra in conformitate cu votul actionarilor din cadrul AGA din luna aprilie a acestui an. ASF nu prezentat motivele care au stat la baza deciziei, iar FP a solicitat clarificari referitoare la motivele respingerii regulamentului si a precizat ca mentine obiectivul intrarii pe piata britanica.

"Speram ca ASF sa revina asupra acestei decizii referitoare la regulamentul titlurilor de interes, deoarece ne pastram angajamentul de a lista Fondul la Londra, in conformitate cu mandatul pe care l-am primit de la actionarii nostri. Ne-am exprimat disponibilitatea si interesul de a ne intalni cu toti membrii consiliului ASF pentru a discuta beneficiile executarii listarii la Londra in 2014 si pentru a clarifica orice intrebari pe care le-ar avea cu privire la infrastructura titlurilor de interes. De asemenea, discutam impreuna cu Comitetul Reprezentantilor Fondului Proprietatea impactul acestui regres si vom informa actionarii si investitorii cu privire la pasii urmatori, dupa caz", a spus Konieczny.

Managerul FP considera ca decizia ASF transmite un mesaj defavorabil investitorilor straini interesati sa investeasca in Romania. Mai mult, respectarea deciziilor actionarilor companiilor listate, precum si un mediu de reglementare favorabil sunt cerinte absolut necesare pentru ca piata de capital din Romania sa fie promovata la statutul de piata emergenta.

Titlurile de interes reprezinta un instrument foarte cunoscut de catre investitorii institutionali din Marea Britanie si cei internationali, fiind utilizat de emitenti din 25 de jurisdictii diferite inca din 2001, inclusiv in Australia, Canada, Cipru, Danemarca, Finlanda, Germania, Hong Kong, Luxemburg, Olanda, Singapore, Africa de Sud, Emiratele Axrabe Unite si SUA, se arata in comunicatul FP.

In acelasi timp, 322 de companii care nu sunt din Marea Britanie au ales Londra ca destinatie pentru listarea secundara, 155 prin intermediul titlurilor de interes (DI) si 167 prin intermediul certificatelor de depozit (GDR). Titlurile de interes au fost alese in locul certificatelor de depozit datorita faptului ca ar permite ca actiunile existente sa fie tranzactionate eficient si cu usurinta la bursa de valori de la Londra.

Pregatirea listarii la Londra are loc de mai mult timp, iar Konieczny afirma in aprilie ca intrarea Fondului Proprietatea pe piata britanica va avea loc in septembrie sau octombrie. Listarea a fost intarziata, intrucat Fondul Proprietatea nu a primit aprobarea din partea ASF.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011. La cotatia de 0,921 lei/unitate din inchiderea sedintei de marti, Fondul Proprietatea are o capitalizare de 11,45 miliarde de lei (2,59 miliarde de euro).

Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlata de fondul american de hedging Elliott Associates. La sfarsitul lunii octombrie, Elliott Associates controla 16,78% din actiunile FP, in timp ce participatii totalizand 57,25% se afla in posesia unor investitori persoane juridice, iar 25,96% la investitori persoane fizice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri