Romania va vinde titluri de stat catre populatie in primul trimestru al anului viitor, Trezoreria Statului urmand sa selecteze intemediarii ofertei luna aceasta. Dimensiunea ofertei, estimata initial la circa 100 mil. lei, ar putea sa fie modificata in functie de recomandarile brokerilor si nivelul cererii din partea populatiei, mai ales avand in vedere ca dobanda oferita nu va fi peste randamentul obisnuit al obligatiunilor de stat, spune Stefan Nanu, directorul general al Trezoreriei.

Romania nu a mai emis titluri de stat destinate populatiei de aproape un deceniu (din 2005), de data aceasta obligatiunile urmand sa fie vandute pe Bursa de Valori Bucuresti, sau mai exact la ghiseele bancilor sau firmelor de brokeraj care vor fi selectate sa intermedieze emisiunea. Valoarea unui titlu va fi de 1.000 de lei, tocmai pentru a se facilita achizitia acestora de catre populatia de rand. Oferta era programata initial pentru sfarsitul acestui an, insa procedurile au fost amanate.

Trimestrul 1 din 2015 pare cel mai fezabil termen pentru lansarea emisiunii de titluri de stat pentru populatie. (...) Lumea probabil se asteapta sa oferim un randament foarte bun, insa noi vrem sa platim randamentul care este in piata - Stefan Nanu, Trezoreria Statului

“Mai avem doua lucruri de facut inainte de lansarea emisiunii: primul este incheierea conventiei pe care urmeaza sa o avem cu Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central si ASF, in care vom mentiona obligatiile partilor; iar in al doilea rand trebuie sa facem selectia intermediarilor, care speram ca se va realiza anul acesta. Conventia o vom semna probabil la inceputul lui 2015, apoi mai urmeaza doar chestiuni administrative, precum intocmirea prospectului. Trimestrul 1 din 2015 pare cel mai fezabil termen pentru lansarea emisiunii de titluri de stat pentru populatie”, a declarat Stefan Nanu.

Seful Trezoreriei subliniaza ca asteptarile populatiei in privinta dobanzii oferite nu trebuie sa fie extrem de optimiste, in conditiile in care cel mai probabil acestea vor fi similare celor practicate pentru vanzarile de obligatiuni in piata interbancara.

“Sincer, este greu de evaluat exact care va fi dimensiunea ofertei pentru ca in ultimii ani nu a mai existat o emisiune destinata populatiei si nu stim exact la ce nivel de cerere sa ne asteptam. Desigur dimensiunea va fi stabilita si in functie de recomandarilor intermediarilor care vor evalua nivelul de interes. Lumea probabil se asteapta sa oferim un randament foarte bun, insa noi vrem sa platim randamentul care este in piata; de exemplu pentru o maturitate in lei de 3 ani noi platim acum circa 2,25%. Emisiunea va avea o maturitate cuprinsa intre 1 si 3 ani pentru ca nu vrem sa facem ceva comparabil cu depozitele bancare”, a mentionat Stefan Nanu.

Ce presupune investitia in titluri de stat?

O persoana interesata sa investeasca in emisiunea de titluri a statului va avea nevoie de cel putin 1.000 de lei (valoare unui titlu). Daca de exemplu emisiunea ar avea o maturitate de 3 ani si un cupon (dobanda) de 2,2% si un investitor ar cumpara titluri (obligatiuni) de 10.000 de lei, acesta ar primi in fiecare an un cupon de 2,2%, adica 220 lei. In cei trei ani el ar incasa 660 lei sau un randament total de 6,6%, la finalul perioadei el urmand sa isi incaseze si suma investita initial, cand statul rascumpara obligatiunile.

De mentionat ca in timpul celor trei ani investitorul isi poate vinde obligatiunile direct pe bursa catre alte persoane, la un pret mai mare, sau mai mic fata de cel la care acestea au fost achizitionate initial. Desi este stabilit de piata, pretul obligatiunilor pe bursa variaza in general extrem de putin fata de valoarea nominala a acestora.

Daca Trezoreria va oferi o dobanda similara celei practicata in prezent in piata interbancara, asa cum a mentionat mai sus Nanu, aceasta ar urma sa varieze intre 1,4% si 2,2% (in functie de maturitatea de 1-3 ani). Pentru comparatie, dobanzile practicate in prezent de banci pentru depozitele in lei pe un an variaza intre 2,5 si 3,5%. Avantajul investitiilor in obligatiuni de stat este insa reprezentat de faptul ca acestea nu sunt impozitate (spre deosebire castigul din depozite care este taxat cu o rata de 16%).

“In conditiile unui randament similar cu cel din piata, potentialul avantaj pe care l-ar avea titlurile de stat comparativ cu alte intrumente de plasament ar fi exonerarea de la plata impozitului, conform actualului cod fiscal, care la un randament de 2.5% anual inseamna un avantaj de 2.5%x16%=0.4% in plus la randamentul anual”, a explicat anterior Mihail Ion, presedintele societatii de administrate de fonduri Raiffeisen Asset Management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri