Pretul petrolului Brent a coborat marti sub 60 de dolari pe baril pentru prima oara din mai 2009 pana in prezent, in conditiile in care producatorii nu dau semne ca vor reduce cantitatile.

Cotatia contractelor pentru petrolul Brent cu livrare in ianuarie, care expira marti, a coborat cu 2,04 dolari, la 59,02 dolari pe baril. In cazul petrolului Brent cu livrare in februarie, pretul a scazut cu 1,82 dolari, la 59,39 dolari pe baril. De asemenea, pretul petrolului West Texas Intermediate a scazut sub 55 de dolari pe baril, marcand cel mai jos nivel inregistrat din 2009. Astfel, barilul de petrol WTI a coborat cu 1,81 dolari, la 54,10 dolari la New York.

Pretul titeiului a scazut cu aproximativ 45% in acest an, in contextul in care Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a incercat sa isi mentina cota de piata la nivel mondial in fata Statelor Unite.

De altfel, pretul petrolului Brent isi va continua declinul, probabil, si anul viitor si ar putea cobori la 50 de dolari pe baril, potrivit unui sondaj Bloomberg. OPEC, care furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel global, nu intentioneaza sa reduca productia, a anuntat Suhail al-Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite.

De cealalta parte, productia de petrol din SUA a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii peste 30 de ani, ajungand la 9,12 milioane de barili pe zi la inceputul lunii decembrie. Companiile americane care produc petrol se numara printre beneficiarii acestei situatii, intrucat costul explorarilor si exploatarilor scad aproape in acelasi ritm precum preturile petrolului, potrivit Goldman Sachs.

Temerile legate de cererea de petrol la nivel mondial au fost alimentate marti de publicarea unui raport care a aratat ca activitatea industriala din China se situeaza in luna decembrie la cel mai jos nivel din ultimele sapte luni. China este al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial, dupa Statele Unite.

Saptamana trecuta, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a redus estimarea privind cresterea cererii de petrol de anul viitor, pentru a patra oara in ultimele cinci luni. Astfel, consumul de petrol la nivel global va creste cu 900.000 de barili pe zi, cu 230.000 de barili pe zi mai putin decat a estimat AIE in luna noiembrie. De asemenea, OPEC a estimat, tot saptamana trecuta, ca cererea mondiala de petrol va scadea in 2015 la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Anterior, in luna noiembrie, reprezentantii OPEC au decis sa nu reduca productia de petrol, mentinand plafonul productiei la 30 de milioane de barili de titei pe zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri