Criza valutara din Rusia va fi dificil de reglat, intrucat cauzele acesteia sunt mai degraba externe, insa efectele negative ale deprecierii rublei asupra Romaniei ar trebui sa fie nesemnificative. Cel putin deocamdata, nu avem o criza in regiune sau a pietelor emergente in general, iar filierele propagarii vreunei crize a rublei catre sistemul financiar si economic al Romaniei nu sunt solide, este de parere Mihai Nichisoiu, global macro strategist, Tradeville

Nici variabilele cu care este corelata deprecierea monedei rusesti – declinul cotatiilor petrolului si aprecierea dolarului american - nu se contureaza ca elemente destabilizatoare ale economiei romanesti. In ceea ce priveste declinul abrupt al cotatiilor petrolului, preturile combustibililor locali sunt, de regula, relativ inelastice, mai ales atunci cand cotatiile internationale scad. Aprecierea dolarului american nu are efecte, in conditiile in care Romania nu este o economie emergenta cu deficite impresionante ale contului curent si, mai mult, nu a experimentat in ultimii ani vreo euforie a unor intrari masive de capital strain care sa riste o decontare violenta intr-un mediu al unui dolar american tot mai puternic.

"Pentru rubla, pe termen mai lung, perspectivele raman sumbre. Deprecierea acesteia ar putea sa ia o pauza daca petrolul se stabilizeaza, iar dolarul american se corecteaza negativ. Insa, atat declinul cotatiilor petrolului, cat si aprecierea dolarului american reprezinta fenomene structurale, cu un trend dificil de inversat", spune Mihai Nichisoiu, intr-un comunicat de presa.

Deprecierea rublei s-a transformat intr-o criza valutara la inceputul acestei saptamani, cand, desi banca centrala a ridicat substantial dobanda cheie la 17%, rubla a pierdut in numai cateva ore aproape o treime din valoare in fata dolarului american. Foarte probabil, banca centrala va interveni direct in piata valutara si/sau va majora dobanzile din nou, dar evolutia viitoare a rublei va tine mai degraba de contextul global-macro, in general, si de cotatiile petrolului, in particular. Determinantii interni ai deprecierii sunt nesemnificativi. Motivatia investitorilor de a retrage capitaluri din Rusia pe filiere pur geopolitice e probabil sa se fi diminuat puternic in ultimele cateva luni. Influenta administratiei politice de la Kremlin in activitatea economica nu s-a simtit aproape deloc in acest an. De asemenea, banca centrala a Rusiei, sub conducerea Elvirei Nabiullina, a luat decizii coerente si prudente.

In schimb, rubla este lovita de factori externi puternici. Cotatiile petrolului, cu care rubla este corelata direct si puternic, au pierdut aproape jumatate din valoare in ultimele luni. In SUA, Rezerva Federala se apropie de prima crestere a dobanzii cheie dupa 2006, iar aceasta perspectiva antreneaza o apreciere puternica si generalizata a dolarului american - o premisa, din nou, negativa pentru valutele emergente, inclusiv pentru rubla.

Foto: Shutterstock / Curs de schimb

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri