Structura de actionariat a companiilor Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) a fost din nou schimbata de catre Guvern, prin transferul acestora din administrarea Secretariatului General al Guvernului in cea a Ministerului Economiei, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Transferul celor doua companii de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la Ministerul Economiei a fost aprobat de Guvern prin ordonanta care reglementeaza structura noului Cabinet. "Comisia Europeana a impus separarea calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale de calitatea de actionar la operatorii economici de transport ai acestora. Pana acum, Departamentul pentru Energie, care detine actiunile statului la cele doua companii, se afla in subordinea Ministerului Economiei, astfel ca atributiile de administrare au fost incredintate SGG. Acum, prin formarea a doua ministere distincte, al Economiei si, respectiv, al Energiei, cele doua companii pot fi transferate la Ministerul Economiei", au explicat sursele citate.

Transgaz si Transelectrica, unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic, si-au schimbat de mai multe ori actionarii in ultimii ani. La inceputul lunii februarie, cele doua companii au fost preluate de SGG (condus de PSD) de la Ministerul Finantelor (condus atunci de PNL). Anul trecut, cele doua companii erau controlate de Ministerul Economiei. Transferul Transelectrica si Transgaz la Secretariatul General al Guvernului a fost argumentat prin faptul ca Ministerul Finantelor, in calitate de reglementator al viitorului sistem de redevente, nu mai poate fi si administrator al acestor companii.

In martie anul trecut, cele doua companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor, dupa ce Comisia Europeana a impus separarea calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale de calitatea de actionar la operatorii economici de transport ai acestora. Schimbarea actionariatului celor doua companii a fost anuntata inca din martie 2012, insa la acea data Guvernul nu hotarase care minister sa preia participatiile. Statul detine 58,69% din capitalul Transelectrica si 73,51% din titlurile Transgaz Medias.

Foto: Shutterstock / pipeline

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri