Bursa de la Bucuresti a pus capat joi unei serii de opt sedinte de scadere, iar actiuni precum Transgaz (TGN), OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) au crescut si cu peste 6%, recuperand astfel o parte din declinul inregistrat in ultimele doua saptamani.

Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 2,9%, iar BET, al celor mai lichide actiuni, a avansat cu 3,1%, dupa ce miercuri au scazut cu 1,5%, respectiv 1,6%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Piata locala a coborat miercuri aproape de nivelul la care a incheiat anul trecut, indicele BET plasandu-se cu doar 0,14% peste valoarea de la sfarsitul anului anterior.

"Singurul motiv pentru cresterea bursei este aprecierea pietelor externe. Cresterea marilor piete de afara se datoreaza deciziei Fed, care a linistit investitorii. Cresterea da un pic de curaj investitorilor. Pana la sfarsitul anului trendul va fi stabilit probabil de bursele dezvoltate din Vest", a declarat pentru Mediafax directorul de operatiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.

Fed si-a modificat limbajul referitor la momentul in care va incepe majorarea dobanzilor, anuntand miercuri ca va stabili cu "rabdare" momentul pentru "normalizarea" politicii monetare. Fed a precizat ca noua abordare este in concordanta cu declaratia anterioara, prin care a aratat ca este potrivit sa mentina dobanzile aproape de zero "o perioada considerabila de timp". Transferurile cu actiuni au totalizat 50,29 milioane de lei (11,4 milioane de euro), in linie cu media zilnica din acest an.

Mai multe actiuni au crescut puternic, precum Transgaz (TGN), cu 6,9%, OMV Petrom (SNP), cu 4,1%, si Banca Transilvania (TLV), cu 5,8%.
Actiunile celor trei companii au inregistrat cele mai mari cresteri dintre titlurile cu lichiditate ridicata, dar se afla inca in scadere fata de 5 decembrie, cand bursa de la Bucuresti s-a aliniat trendului descendent de pe marile piete externe. Astfel, cotatia OMV Petrom se afla cu 7,2% sub cea din finalul sedintei din 5 decembrie, Transgaz inregistreaza inca un minus de 3,5%, iar Banca Transilvania este inca in declin cu 5%.

"Se pare ca unele actiuni recupereaza mai sustinut din scaderile inregistrate in zilele anterioare. Alte actiuni, care au avut scaderi mai reduse, precum Romgaz, sunt si acum mai stabile. Zilele trecute a fost panica, iar acum se mizeaza ca pietele externe vor continua sa-si revina", a spus Murgoci.

Titlurile Romgaz (SNG) au inchis in urcare cu 1,3% si se afla cu 3,6% sub cotatia din urma cu doua saptamani. Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au inregistrat joi cel mai ridicat rulaj din piata, cu 31,6 milioane de lei, din care 1,76 milioane de lei printr-un deal. Cotatia Fondul Proprietatea a inchis in urcare cu 0,2%.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a crescut cu 3,1%, iar BET FI, copmpus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a avansat cu 1,3%.
Pe segmentul deal al bursei au mai avut loc alte doua tranzactii, cu actiuni Banca Transilvania de 902.600 lei, si BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de 407.500 lei. Titlurile BRD au inchis in crestere cu 3,9% in piata regular, dupa operatiuni care au totalizat 1,44 milioane de lei.

Indicele BET XT a crescut cu 2,9 iar BET BK cu 2,7%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in crestere pe finalul sedintei de joi, sustinute de increderea investitorilor ca marile banci centrale vor sprijini in continuare economia. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 1,9%, CAC 40 (Paris) a crescut cu 3,2%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 2,7%. In Europa Centrala, bursa de la Praga a crescut cu 1,1%, iar cea de la Varsovia cu 1,8%, in timp ce piata de la Budapesta a inregistrat un declin de 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri