ASF va reduce, de la 1 ianaurie, mai multe cote, tarife si taxe aplicate in piata de capital si in sectorul fondurilor de pensii, inclusiv a cotei din contributiile brute incasate de fondurile de pensii administrate privat, precum si a cotelor aplicate ofertelor publice de vanzare si cumparare.

Institutia a estimat impactul financiar anual al acestor modificari la 10 milioane de lei, informeaza Mediafax. Astfel, cota aferenta sectorului de pensii se modifica de la 0,38% din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile administrate privat la 0,3%. Tot pe acest segment, cota lunara de 0,008% din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat se reduce pana la nivelul de 0,0078%.

In cazul fondurilor de investitii, cota aferenta activului net se reduce de la 0,1% cota anuala, echivalentul lunar fiind de 0,008333%, la 0,0078% lunar. Tariful pe piata de capital aferent contractelor cu instrumente financiare derivate se stabileste la 0,03 lei pe contract fata de 0,08 lei pe contract, reducerea fiind de 62,5%.

De asemenea, tariful pe piata de capital aferent instrumentelor financiare derivate (Market Makeri) se stabileste la 0,01 lei/contract, in scadere cu 75% fata de 0,04 lei anterior. ASF a redus si cotele aplicate ofertelor publice de valori mobiliare si a stabilit un plafon maxim privind sumele incasate.

Totodata, cota aferenta ofertelor publice de vanzare a fost stabilita la 0,1%, dar nu mai mult de 1 milion de lei, iar nivelurile minime si de regularizare au fost eliminate. Aceleasi prevederi se vor aplica si in cazul ofertelor publice transfrontaliere. Cota aferenta ofertei publice de cumparare a fost redusa cu o treime, la 1% din valoarea ofertei publice de cumparare, iar nivelurile minime si de regularizare au fost eliminate.

In cazul ofertei publice de preluare, cota a fost redusa cu aproape 17%, la 1,5% din valoarea ofertei publice de preluare. ASF a renuntat si in acest caz la nivelurile minime si de regularizare. Pentru ofertele de vanzare de obligatiuni corporative, municipale si titluri de stat, ASF a mentinut cota de 0,05%, dar a stabilit un plafon maxim de 500.000 de lei al incaarilor in cadrul acestor oferte.

In plus, autoritatea a eliminat cota stabilita pentru exceptiile de la publicarea unui prospect, in prezent de 0,1% din valoarea ofertei publice, cota ofertei publice pentru cazul in care actiunile sunt oferite in cadrul exercitarii drepturilor de preferinta actionarilor existenti in scopul majorarii capitalului social, de 0,3% din valoarea ofertei publice, precum si tariful pentru analizarea de document/prospect de oferta, care se situeaza la 1.000 de lei.

Autoritatea a renuntat si la tariful pentru publicarea in Buletinul ASF (forma tiparita si forma electronica). Tarifele pentru Buletinul ASF se situeaza in prezent la 50 lei/pagina pentru publicare acte individuale, 25 lei/pagina pentru publicare declarare furt instrumente financiare, 150 lei pentru publicare rapoarte privind operatiuni reclamate si rapoarte curente ale societatilor admise la tranzactionare care contin pana la doua pagini, respectiv 60 lei/pagina pentru cele care contin peste doua pagini. Reducerile de cote si tarife au ca obiectiv imbunatatirea accesului pe piata de capital din Romania, precum si consolidarea dezvoltarii pietei financiare non-bancare din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri