Romania este bine pozitionata pentru a creste si anul viitor, iar cooperarea dintre presedinte si guvern este esentiala in acest sens, considera Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea (FP). Disciplina fiscala si lupta impotriva coruptiei sunt principalele obiective pe care autoritatile ar trebui sa le promoveze in urmatorul an, afirma seful FP.

"Credem ca e esential ca presedintele sa colaboreze eficient cu guvernul si speram ca se va ajunge la un consens pentru cele mai importante doua institutii din Romania sa coabiteze rezonabil si sa se concentreze pe indeplinirea mai multor obiective strategice pentru cresterea economiei Romaniei: un nou acord cu FMI, dezvoltarea pietelor de capital, IPO-uri noi, legislatie de guvernanta corporative, o politica de energie eficienta. In acelasi timp, speram sa vedem un angajament ferm din partea ambelor parti in sensul promovarii unui mediu de afaceri mai transparent", a declarat Greg Konieczny.

Klaus Iohannis a devenit oficial presedintele Romaniei pe 21 decembrie 2014, el castigand alegerile in fata contracandidatului Victor Ponta, seful PSD si in prezent premierul Romaniei. Intr-un interviu acordat publicatiei franceze L'Express si preluat de Mediafax, Klaus Iohannis mentioneaza ca ar fi necesara schimbarea Guvernului, pledand, din anul 2015 ori dupa alegerile parlamentare din 2016, pentru un Executiv care sa lucreze in acelasi sens cu el.

Intr-un fel sau altul, Fondul Proprietatea se va lista la Londra in 2015

Seful Fondului Proprietatea da de inteles ca indiferent daca ASF va aproba sau nu regulamentele necesare pentru listarea pe Bursa din Londra prin intermediul titlurilor de interes (DI), FP va face listarea secundara anul viitor.

"Suntem determinati sa listam Fondul pe Bursa de Valori din Londra prin intermediul GDR-urilor sau DI-urilor (daca reglementarile necesare sunt aprobate de catre ASF) in prima jumatate a anului 2015. Ne-ar fi placut sa fi realizat dorinta actionarilor de a lista Fondul la Londra pana la finalul anului (n.red. 2014), in special avand in vedere ca am avut un calendar clar pentru listare conform mandatului pe care l-am primit de la actionarii nostri si ca am finalizat procedurile tehnice pentru listare", spune Greg Konieczny.

Polonezul adauga faptul ca desi listarea FP la Londra inainte de finalul lunii decembrie nu este posibila in contextul respingerii de catre ASF a Regulamentului privind titlurile de interes, reprezentantii Fondului vor in continuare sa continue dialogul cu ASF si spera ca anul viitor Consiliul ASF isi va revizui pozitia referitoare la titlurile de interes.

Rascumpararile continua anul viitor

Fondul Proprietatea va continua sa desfasoare si anul viitor actiuni corporative precum rascumpararile de actiuni sau distributiile de numerar, in speranta reducerii discountului fata de valoarea activelului net (VAN) la care actiunile FP se tranzactioneaza in prezent. "Credem ca toate aceste actiuni vor avea in continuare un impact asupra reducerii discountului fata de VAN si asupra cresterii valorii totale a Fondului. In acelasi timp, Fondul Proprietatea va continua sa se concentreze asupra cresterii valorii companiilor din potfololiu sau, fapt ce ar trebui sa conduca la cresterea valorii VAN/actiune", afirma Greg Konieczny.

In noiembrie, Fondul a rascumparat 750 milioane de actiuni proprii, pentru care a platit 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro). Actionarii Fondul Proprietatea au aprobat in noiembrie cel de-al cincilea program de rascumparare de actiuni, care va viza un numar de maxim 227,57 milioane de actiuni.

Titlurile Fondul Proprietatea se tranzactionau la sfarsitul sedintei de luni la un pret de 0,888 lei/actiune (-0,89%). Avand in vedere aceasta cotatie, Fondul este evaluat la 11,1 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri