Existenta unui sistem eficient in privinta guvernantei corporative ajuta la construirea unui grad ridicat de incredere, iar increderea este absolut necesara pentru buna functionare a unei economii de piata, in special pentru functionarea institutiilor financiare.

Avand in vedere natura activitatilor si a interdependentelor din cadrul sistemului financiar, falimentul unei institutii financiare importante poate provoca un efect de domino, ceea ce poate duce la falimentul altor institutii financiare si/sau la cresterea gradului de neincredere in pietele financiare. Acest lucru poate genera o contractie imediata a creditului, a mecanismelor de finantare si poate provoca inceputul unei crize economice din cauza lipsei de resurse financiare, asa cum a fost demonstrat de recenta criza financiara. Riscul sistemic aferent institutiilor financiare a determinat guvernele sa consolideze sectorul financiar cu fonduri publice. Ca urmare, contribuabilii sunt in mod inevitabil partile interesate in functionarea institutiilor financiare, cu scopul de obtine stabilitate financiara si crestere economica pe termen lung.

In acelasi timp, guvernanta corporativa are potentialul de a identifica zonele cu probleme sau vulnerabile, unde stimulentele nu sunt adecvate si pot astfel conduce la un comportament nepotrivit al companiilor financiare sau chiar la o instabilitate la nivelul sistemului financiar.

Referitor la introducerea unui program eficient de reforma a cadrului de reglementare si supraveghere a pietelor financiare bazat pe concluziile raportului `de Larosière`, Comisia Europeana a anuntat in martie 2009 ca va examina regulile de guvernanta corporativa si practica in cadrul institutiilor financiare in contextul crizei financiare si, daca este cazul, va face recomandari sau chiar va propune masuri de reglementare pentru a remedia orice deficiente ale sistemului de guvernanta corporativa in sectorul financiar. Consolidarea guvernantei corporative in cadrul institutiilor financiare se afla in centrul programului Comisiei de reforma a pietelor financiare si de prevenire a crizelor.

Consensul general in aceste documente este ca principiile actuale ale guvernantei corporative deja acopera intr-o anumita masura problemele subliniate de criza financiara. Cu toate acestea, criza financiara a scos la iveala lipsa eficientei principiilor guvernantei corporative din sectorul serviciilor financiare, in special datorita:

  • Lipsei unei delimitari clare a rolurilor si responsabilitatilor cu privire la implementarea principiilor, atat la nivelul institutiilor financiare cat si la nivelul autoritatilor de supraveghere;
  • Lipsei caracterului obligatoriu al principiilor guvernantei corporative; in acest sens se remarca lipsa unei obligatii legale de a se conforma recomandarilor organizatiilor internationale sau prevederilor unui cod de guvernanta coorporativa;
  • Neglijarii guvernantei coorporative de catre autoritatile de supraveghere, calitatii slabe a controalelor relevante cat si absentei unor penalitati care sa descurajeze abaterile, care au contribuit la lipsa eficientei implementarii de cate institutiile financiare a unor principii de guvernanta corporativa.

Esecul anumitor aspecte ale guvernantei corporative in institutiile financiare a condus la agravarea crizei financiare. Printre cele mai importante cauze enuntate sunt: structura organizationala complexa si opaca, supravegherea inadecvata a companiei de catre consiliul de administratie, slabiciunile conducerii executive, proliferarea produselor complexe, politicile de remunerare deficitare, sistemul necorespunzator de control intern si de management al riscului precum si lipsa atentiei fata de protectia consumatorilor, in special fata de elaborarea unei literaturi de specialitate care sa descrie si sa explice mecanismele generate de produsele complexe.

Calitatea guvernantei corporative poate sa afecteze comportamentul companiilor in prezenta unor socuri si sa contribuie efectiv la aparitia turbulentelor financiare, cu impact asupra intregii economii. Guvernanta corporativa poate juca un rol important in determinarea comportamentului firmelor, in special in ceea ce priveste motivatia insider-ilor de a expropria actionarii minoritari in timpul crizelor financiare. Studiile au aratat ca, in tarile in care investitorii beneficiaza de mai putina protectie, intrarile nete de capital sunt mai sensibile la evenimente negative care afecteaza increderea investitorilor. Crizele de incredere nu sunt caracteristice doar economiilor emergente, ci pot aparea si in tarile dezvoltate pe fondul caderilor unor corporatii, manipularii profiturilor sau a performantei actiunilor la bursa, sau fraudei.

Un cadru de guvernanta corporativa de calitate incurajeaza dezvoltarea financiara, care apoi are un impact pozitiv asupra cresterii economice. S-a constatat ca un cadru de guvernanta corporativa de calitate slaba este asociat unei incidente crescute a evenimentelor politice si fiscale de natura sa destabilizeze activitatea economica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri