Prabusirea petrolului da palpitatii investitorilor din pietele internationale dezvoltate, insa Romania este relativ protejata de furtuna din piata titeiului, avand in vedere dependenta redusa fata de importuri, considera bancherii rusi. Mai mult decat atat, o parte din analistii romani subliniaza ca scaderea petrolului poate fi privita si ca un program de stimulare a economiei prin ieftinirea energiei.

Pretul barilului de petrol Brent a scazut cu 54% in ultimele 6 luni, pana la sub 50 de dolari (in timpul sedintei de miercuri), cel mai redus nivel inregistrat din 2009 si pana in prezent. In Romania, benzina s-a ieftinit cu aproximativ 17% in aceasta perioada, potrivit datelor Uniunii Internationale a Transportatorilor Rutieri. Evolutia a venit conditiile in care tarile OPEC au decis sa nu reduca productia de petrol, pentru a nu pierde cota de piata pe care o detine la nivel global in favoarea producatorilor din Statele Unite. OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Declinul titeiului a tras in jos si bursele din toata lumea, majoritatea inchizand anul 2014 cu aprecieri modeste sau chiar scaderi. Si pe Bursa de Valori Bucuresti scaderile au fost vizibile, insa acestea au fost limitate, BET, principalul indice al pietei locale inchizand anul cu o apreciere de 9,1%. Petrom (SNP) a fost singura companie cu adevarat lovita, actiunile producatorului petrolier fiind in scadere cu 13,1% in 2014.

O buna parte din motivul pentru care ne place Romania este acela ca in cazul acestei tari pretul petrolului iese din ecuatie; Romania este in mare parte neutra din punct de vedere al pretului petrolului - Daniel Salter, Renaissance Capital

“O buna parte din motivul pentru care ne place Romania este acela ca in cazul acestei tari pretul petrolului iese din ecuatie; Romania este in mare parte neutra din punct de vedere al pretului petrolului, ceea ce ne permite sa facem estimari in privinta bancilor si a sistemului bancar bazat pe datele fundamentale locale si nu pe variabila care domina contextul macroeconomic global (petrolul)”, mentioneaza Daniel Salter, head of equity strategy in cadrul Renaissance Capital.

Acesta considera ca bancile romanesti se afla la sfarsitul ciclului negativ al creditarii. “Dupa recenta noastra vizita in Romania, elementul cheie pozitiv pe care l-am identificat este acela ca intregul ciclu al creditarii se va inversa in 2015. Mereu vrem sa investim in banci atunci cand ciclul creditarii este pe punctul de a se inversa. Romania ramane una dintre tarile UE in care gradul financial de penetrare este printre cele mai reduse”, adauga analistul.

Romania este un importator net (mic) de energie si asadar beneficiaza de scaderea preturilor in sector. Cu un salariu de 4,6 euro/ora (circa jumatate din nivelul inregistrat in Cehia, o treime din salariul grecilor si un sfert din salariul mediu din Spania), ciclicitatea economiei ar trebui sa performeze bine in 2015, avand in vedere scaderea dobanzilor, revenirea creditarii si adoptarea unor decizii legate de taxe si investitii ce fusesera amanate inainte de perioada electorala, considera analistii Renaissance.

Preturi tinta pentru actiunile romanesti recomandate de catre Renaissance

  • Fondul Proprietatea: 1,08 lei/actiune (+24% fata de pretul actual)
  • Banca Transilvania: 2,3 lei/actiune (+23% fata de pretul actual)

Reducerea drastica a preturilor petrolului este comparabila cu un program de stimulare a economiei prin ieftinirea ce o induce in costul energiei - Ovidiu Dumitrescu, Tradeville

Scaderea preturilor la energie este vazuta usor pozitiv pentru Romania si de catre analistii casei de brokeraj Tradeville. Acestia considera ca reducerea cotatiilor petrolului are sanse mari sa continue si in 2015, cu impact negativ pentru companiile petroliere (si, in subsidiar, pentru producatorii de energie), dar pozitiv pentru afacerile care folosesc petrolul si derivatele sale ca materie prima ori combustibil si pentru industriile energo-intensive. De altfel, reducerea drastica a preturilor petrolului este comparabila cu un program de stimulare a economiei prin ieftinirea ce o induce in costul energiei.

„Totusi, cotatii mai reduse ale energiei contribuie pe termen scurt la inrautatirea fenomenului de reducere a preturilor (deflatie) ce afecteaza o serie de economii importante la nivel global (UE, Japonia, China), ceea ce tinde sa accentueze presiunile negative in privinta cresterii economice”, explica, intr-un comunicat de presa, Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al Tradeville, care adauga ca, „intrucat Uniunea Europeana este principala piata de desfacere pentru produsele de export ale Romaniei, acest lucru nu este neaparat unul imbucurator”.

Barilul de petrol Brent se tranzactiona la finalul zilei de miercuri la un pret de 50,29 dolari pe pietele internationale, in scadere cu 1,5%.

Foto main: Shutterstock / Oil refinery

Foto Daniel Salter: captura CNBC

Sursa grafic: euroinvestor.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri