Nuclearelectrica spera sa dea mana in acest an cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation (CGN), dar nu "in orice conditii", pentru construirirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei din Cernavoda. Proiect valoreaza 6,5 miliarde de euro.

"Cu siguranta vom ajunge in acest an la o concluzie. (...) Noi vrem sa semnam contractul in acest an, dar nu in orice conditii", a declarat joi Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. Producatorul de electricitate Nuclearelectrica a selectat compania CGN in luna octombrie a anului trecut in vederea construirii celor doua reactoarel nucleare. CGN a fost singurul ofertant si ar urma sa fie actionarul majoritar al companiei mixte care va derula investitia, informeaza Mediafax.

Intrebata ce va face compania de stat in cazul in care nu ajunge la o intelegere cu compania chineza, Lulache a afirmat: "Teoretic, intotdeauna exista un plan B". Lulache a adaugat ca scopul Nuclearelectrica este sa faca proiectul constructiei celor doua reactoare nucleare fezabil pentru orice potential investitor, nu pentru o companie anume.

"Compania chineza, la fel cum ar face orice alta companie din lume, cere cat mai multa securitate si cere sa i se garanteze multe lucruri. Avem nevoie de proiect, facem toate eforturile sa il ducem la realitate. Noi trebuie sa facem proiectul fezabil, dar nu pentru o companie sau alta, ci pentru oricine. Asta este lista prioritatilor. Scopul nostru este sa construim un proiect care sa faca sens pentru orice investitor de pe lumea asta, nu pentru un investitor anume", a spus Lulache.

Proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4, initiat inca din perioada regimului comunist, a fost reactivat in 2007, dar in 2010 au parasit proiectul patru dintre cei sase investitori selectati. La sfarsitul anului 2013 Nuclearelectrica a ramas singurul actionar al companiei de proiect.

CGN a fost infiintata in 1994 si este cel mai mare producator chinez de energie nucleara, avand in operare 11 reactoare cu o capacitate instalata de 11.620 MW. Comparativ, capacitatea totala de productie a energiei a Romaniei este de circa 20.000 MW.

Statul detine, prin Ministerul Energiei, 81,3% din actiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controleaza 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei.

Sursa foto: Centrala nucleara/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri