Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a avut anul trecut venituri de 78,3 milioane lei provenite de la companiile si entitatile supravegheate in piata de capital, aproape cat sumele incasate de la firmele de pensii si asigurari la un loc.

In total, ASF a avut in 2014 venituri de 162 mil. lei, din care 78,3 mil. lei din pietele de capital, 49,7 mil. lei din industria asigurarilor si 34 mil. lei din sectorul pensiilor private. Fondurile de investitii (inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea) sunt cei mai mari “contribuabili” la ASF, 37 mil. lei din incasarile din piete provenind din taxa pe valoarea activelor nete ale acestora.

“Restul provin din oferte publice, din tranzactiile efectuate pe pietele reglementate si din prestarea de servicii catre entitati supravegheate. In 2015 ne vom pastra acest nivel al incasarilor, suficient pentru functionarea Autoritatii si, mai ales, pentru respectarea angajamentelor internationale”

Cota aferenta activului net al fondurilor de investitii este de 0,0078% lunar, in conditiile in care anul trecut aceasta a fost redusa de la 0,0083 (reducere de 6,4%). Activele din industria fondurilor de investitii au crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand in 2014 la 4 mld. euro.

ASF a mai redus in 2014 cota din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii de la 0,38%, la 0,3% (-26%) si cota lunara din valoarea activului net al fondurilor de pensii private de la 0,008%, la 0,0078%.

Cititi in continuare care au fost cele mai importante declaratii facute de vicepresedintele ASF pentru piata de capital, Mircea Ursache, in prima sa conferinta de presa oficiala din 2015.

“Nu am inteles niciodata de ce pragul la SIF-uri intra sub sfera politica. Trebuie sa fie o decizie a pietei”

“Din motive pentru care niciodata nu le-am inteles, pragul la SIF-uri intra in sfera politica. Exista in momentul de fata un punct de vedere unitar in ceea ce inseamna politicul. In momentul de fata exista un punct de vedere untar la nivelul politicului pe acest subiect. Pragul la SIF-uri sigur va face subiectul unei legi care sa reglementeze acest aspect. Decizia de eliminare a praglui trebuie sa fie una a pietei si nu una politica”.

Despre incompatibilitatea lui Sobolewski la sefia Depozitarului: “Vom elimina acest tip de incompatibilitate, dar nu din cauza presiunilor; momentan sa se raporteze la regulamentul existent”

“La urmatoarea AGA (n.red. a Bursei de la Bucuresti) sa nu se astepte cineva ca sub un anumit tip de presiune noi sa schimbam regulamentul privind incompatibilitatile. Nu se va intampla asa ceva. Deocamdata ei sunt nevoiti sa se raporteze la regulamentul existent si, dupa evaluarile noastre, la momentul oportun vom elimina acest tip de incompatibilitate; in niciun caz nu se va intampla insa la presiunea unei enitati supravegheate de noi”.

Mircea Ursache a facut astfel referire la faptul ca Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti a fost ales de actionarii Depozitarului Central ca presedinte al institutiei si asteapta avizul ASF in acest sens. Seful BVB se afla in incompatibilitate cu noua functie, avand in vedere ca in statutul Depozitarului se mentioneaza ca la momentul candidaturii pentru un loc in Consiliul de Administratie, candidatii nu trebuiau sa se afle in incompatibilitate. O dispunere a CNVM (in prezent ASF) interzice cumulul de functii de conducere la operatorul de piata si la Depozitar. BVB spera astfel ca Autoritatea va elimina sau modifica respectiva prevedere.

Cu legislatia suntem deja la nivelul unei piete emergente. Populatia trebuie sa vada bursa ca alternativa la depozite

"Prin legislatia primara pe care o prezentam astazi, Romania este din punct de vedere al reglementarilor o piata emergenta. Orice investitor gaseste in Romania acum o legislatie similara celei din UE, si are siguranta ca regulile de aici sunt similare celor din UE. Legislatia adoptata va aduce incredere in randul populatiei ca se poate investi si in alte instrumente de plasament decat depozitele bancare. Credem ca, prin legislatia adoptata, investitiile in piata de capital reprezinta o solutie viabila la depozitele bancare in privinta randamentelor”.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri