Patru companii controlate de fratii Cristescu - Bega Electromotor (ELTR), Bega Minerale Industriale (BMIA), BegaTurism (SCDE) si Bega Tehnomet (TEHO) - se vor retrage de la tranzactionare, intrucat actionarii nu au aprobat transferul pe o alta piata, in contextul desfiintarii Rasdaq.

"Nu se aproba efectuarea de catre societate a demersurilor legale necesare in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor emise de societate pe o piata reglementata sau tranzactionarii acestora in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare", se arata in rapoartele cu deciziile adunarilor actionarilor transmise de cele patru companii Bursei de Valori Bucuresti (BVB), scrie Mediafax.

Grupul Bega cuprinde un numar de 16 de societati cu capital integral privat, independente juridic, dar legate organic prin acelasi actionar majoritar. "Cele patru companii vor fi societati inchise. Nu intentionam sa mai atragem bani de pe piata de capital pentru ele si vom investi din surse proprii in aceste companii. Pentru ca nu intentionam sa mai obtinem finantari de pe piata de capital, am decis sa nu le transferam nici pe AeRO si nici pe piata reglementata a BVB", a declarat Marius Cristescu.

Marius Cristescu si Emil Cristescu au impreuna peste 89% din actiunile Bega Minerale Industriale Timisoara - companie cu activitati extractive, aproape 93% din Bega Tehnomet Tmisoara - producator de constructii metalice, 95% din Bega Turism Timisoara - cu activitate in sectorul hotelier, precum si peste 94% din Bega Electromotor Timisoara - producator de motoare, generatoare si transformatoare electrice. Cei doi oameni de afaceri controleaza pe piata Rasdaq si compania Bega Utilaje Constructii (UTBT), la care au participatii totalizand aproape 88% din actiuni. Actionarii vor decide joi daca Bega Utilaje Constructii va fi transferata pe o alta piata sau va fi retrasa de la tranzactionare.

Fratii Cristescu au hotarat saptamana trecuta sa mute de pe Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) compania Foraj Sonde Craiova (FOSB), la care detin peste 94% din actiuni. Foraj Sonde Craiova este cea mai mare companie detinuta de fratii Cristescu pe bursa, cu o capitalizare de 134,5 milioane de lei. "Foraj Sonde Craiova vrem sa o listam pe piata principala, dar acum nu este momentul potrivit, pentru ca pretul petrolului este foarte jos. Vom lista compania pe piata principala dupa ce-si revine cotatia petrolului", a spus Marius Cristescu.

Dintre companiile care parasesc bursa de la Bucuresti, cea mai mare este Bega Turism, cu o capitalizare de 133,2 milioane de lei, urmata de Bega Electromotor - 54,1 milioane de lei, Bega Tehnomet - 37,9 milioane de lei si Bega Minerale Industriale - 37,7 milioane de lei.
Compania Bega Utilaje Constructii are o capitalizare de 84,2 milioane de lei. Piata Rasdaq va fi desfiintata in luna octombrie. Companiile care nu decid mutarea pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ (ATS) urmeaza sa fie delistate.

In situatia in care AGA decide ca firma sa nu faca demersurile pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor pe o piata reglementata sau a tranzactionarii acestora in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, actionarii au dreptul de a se retrage din societate. Actionarii pot exercita dreptul de retragere in termen de 90 zile de la publicarea hotararii adunarii generale a actionarilor. Bursa de valori Bucuresti va relansa pe 25 februarie sectiunea de tranzactionare de actiuni a actualei piete ATS sub denumirea AeRO. Piata AeRO este segmentul dedicat actiunilor din cadrul sistemului alternativ de tranzactionare al BVB. Acesta este un segment de piata dedicat listarii companiilor la inceput de drum, pentru finantarea proiectelor, cresterea vizibilitatii si contributiei la dezvoltarea mediului de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri