Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va creste cu 6,8% in 2015, potrivit primei estimari facute anul acesta de catre analistii Capital Economics pentru piata locala. Prognoza vine in contextul in care programul Bancii Centrale Europene (BCE) a generat doar un optimism modest pe piete, contrar asteptarilor initiale.

Analistii companiei de cercetare anticipeaza ca indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide 10 actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti, va inchide anul la 7.500 puncte, fata de nivelul de 7.020 puncte inregistrat in deschiderea sedintei de tranzactionare de luni. In cazul leului, Capital Economics se asteapta la un curs stabil fata de euro in 2015, tinta finalului de an fiind de 4,4 lei/euro, cu 0,33% mai putin decat cursul de luni (4,41 lei/euro).

“Programul de relaxare cantitativa peste asteptari al BCE a dus la o revenire a actiunilor si valutelor in Europa Centrala, chiar daca aceasta nu a fost totusi substantiala. Majoritatea burselor au avut o evolutie orizontala in ultima luna. Perspectivele de crestere economica (n.red. in Europa) ar trebui sa sustina in continuare o crestere a actiunilor”, se mentioneaza intr-un raport al Capital Economics.

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis pe 22 ianuarie inceperea unui program de achizitii de titluri de stat prin intermediul caruia va injecta 1.100 miliarde euro (60 mld. euro pe luna) in sistemul financiar comunitar, in urmatorii doi ani. Masura era asteptata sa declanseze un puternic trend pozitiv in pietele de capital, insa, cel putin pana in prezent, avansul actiunilor a fost doar unul modest (vezi tabelul atasat).

Evolutia burselor dupa anuntul programului de QE al BCE
Tara Indice Evolutie (%)
Germania DAX 4,2
Franta CAC 40 2,9
Italia
MIB 2,9
Polonia
WIG 20 2,7
Ungaria
BUX 1,7
Japonia
Nikkei 225 1,6
China Hang Seng 0,5
Marea Britanie
FTSE 100 0,3
Romania BET 0,3
Spania
IBEX 35 0
Austria
ATX 0
Turcia
BIST 30 -1,9
SUA
S&P 500 -1,9
Rusia
RTS -5,5
Grecia
ASE -7,8

(Evolutiile din tabel au fost calculate avand in vedere cotatiile de la deschiderea sedintei de tranzactionare de luni, 2 februarie)

Majoritatea pietelor europene au crescut de la decizia BCE si pana la inceputul acestei saptamani, exceptiile fiind Rusia si Grecia, tari dominate de pesimism din cauza scaderii petrolului si, respectiv, rezultatul alegerilor de la Atena. Germania se afla in topul cresterilor cu un plus de 4,2% pe indicele DAX, care in prezent se tranzactioneaza la maxime istorice.

Oarecum surprinzator, printre putinele piete importante care au scazut dupa decizia BCE se afla si cea de la New York, unde S&P 500 a pierdut 1,9% in intervalul mentionat si 4,3% in ianuarie.

Observam pentru prima data dupa multi ani o evolutie mult mai buna a pietelor europene comparativ cu cea americana, aspect ce se poate dovedi definitoriu pentru acest an. Explicatia rezida in anuntul facut saptamana trecuta de catre Banca Central Europeana privind inceperea in forta a unui program de relaxare cantitativa (similar cu cele derulate de Rezerva Federala Americana din 2009), fapt ce pozitioneaza pietele europene in centrul atentiei investitorilor la nivel global din perspectiva oportunitatilor de achizitie”, mentioneaza, intr-o nota adresata clientilor, Gabriel Aldea, director general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Bursa de Valori Bucuresti a stagnat in cele sapte sedinte de tranzactionare trecute de la decizia BCE, iar la nivelul lunii ianuarie a pierdut 0,7% pe BET, si 1,6% pe BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea.

Foto: Shutterstock / Broker

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri