Dupa ce a cumparat brandul Pegas in 2009 si a inceput vanzarile propriu-zise in 2012, Andrei Botescu, antreprenorul care reinviat marca romaneasca, spune ca ia in considerare o posibila listare pe piata AeRO, care va fi lansata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) luna aceasta.

Ateliere Pegas proiecteaza si vinde biciclete direct, dar si prin intermediul resellerilor in Romania dar si in afara tarii.

“Sunt interesat de listarea pe bursa si am cochetat cu aceasta idee de mai mult timp, de cand vorbeam de ATS (n.red. sistemul alternativ de tranzactionare al BVB) si nu de AeRO. Acum, odata cu relansarea pietei, m-am intalnit cu oficialii Bursei de Valori Bucuresti si am reluat discutiile. Inca nu am discutat cu brokeri sau consultanti despre listare, ci doar cu reprezentantii BVB”, spune Andrei Botescu, managerul Ateliere Pegas.

AeRO este o piata alternativa a Bursei de la Bucuresti, dedicata IMM-urilor si companiilor de tip startup, aflate la inceput de drum si in cautare de finantare. Lansarea oficiala a AeRO va avea loc 25 februarie. Piata se bazeaza pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB, existent din 2010.

“Cel mai important pentru noi este acum momentul cand vom face acest pas spre piata de capital. Mai exact, ne gandim daca sa mergem in primul val de listari pe AeRO, sau daca sa asteptam sa mai crestem pentru a avea niste cifre mult mai bune pe care sa le aratam investitorilor. Vrem de asemenea sa vedem ce se doreste mai exact de la companiile listate pe aceasta piata, adica in ce masursa pe AeRO poti veni cu o companie mica, sau daca vom vorbi despre niste investitori foarte specializati care sa ceara un story foarte bun si niste cresteri foarte importante pentru a avea succes”, mentioneaza Andrei Botescu.

Ateliere Pegas a avut afaceri de 540.000 de lei in 2013, al doilea an de activitate efectiva, iar cifra s-a dublat la circa 1 mil. lei in 2014. Compania vinde in Romania pe cont propriu, prin intermediul distribuitorilor locali, dar si in tari europene, direct catre clienti sau prin lanturi de distributie.

“Avem intelegeri cu dealeri din mai multe tari; pana acum am facut livrari in tari precum Spania sau Polonia, insa trimitem foarte mult si romanilor din diaspora care isi comanda biciclete. Luna viitoare vom avea un stand in cadrul Berlin Bicycle Week, cel mai mare eveniment de ciclism pe zona urbana”, explica Botescu.

Andrei Botescu: “Ne gandim sa deschidem o fabrica. As vrea sa vand 30% din Pegas pentru 300.000 euro”

In ceea ce priveste finantarea pe AeRO, Andrei Botescu spune ca ar fi dispus sa renunte la un pachet de 30% din Ateliere Pegas pentru a obtine o finantare de 300.000 euro. “Ne gandim si la o fabrica; deschiderea unei facilitati de productie este si unul dintre motivele pentru care vrem sa mergem pe bursa. Un pachet de 30% din actiunile companiei ar fi disponibile pentru investitori; 300.000 de euro este suma minima pe care vrem sa o strangem”, spune managerul Ateliere Pegas, care evalueaza astfel compania la circa 1 milion de euro.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro anul trecut, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, mentiona ca nivelul minim al capitalizarii pentru listarea unei companii pe AeRO va fi de 250.000 de euro.

Polonezii de la INC, grup specializat pe piata de venture capital, au de asemenea un fond de 6 mil. lei pentru investitii in companii listate pe AeRO, primul plasament, de 150.000 de euro, urmand sa fie facut intr-o companie locala de IT.

Dupa o lunga perioada in care listarile private au lipsit cu desavarsire pe BVB, anul 2015 ar putea sa marcheze o revenire la acest capitol, mai ales daca ar fi sa luam in considerare promisiunile oficialilor BVB si a unor companii precum Arobs Transilvania Software sau Adeplast.

Foto main: Shutterstock / Bike semaphore

Foto articol: BicicletaPegas.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri