Fondul Proprietatea (FP) a inregistrat in luna ianuarie o pierdere de 502 milioane de lei (113 milioane euro), ca urmare a reevaluarii conform standardelor internationale de contabilitate IFRS a portofoliului de actiuni cotate, operatiune care a determinat un rezultat negativ de 497 milioane de lei.

Anul trecut, Fondul Proprietatea a obtinut un profit record de 1,012 miliarde de lei (228 milioane de euro), in urcare cu 48% fata de anul 2013.
Valoarea activului net (VAN) a coborat in ianuarie cu 3,2%, la 12,81 miliarde de lei (2,88 miliarde de euro), de la 13,24 miliarde de lei (2,95 miliarde de euro) la finele lunii decembrie, se arata intr-un raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), scrie Mediafax.

Compania noteaza ca evidentele contabile in conformitate cu IFRS sunt folosite de la 1 ianuarie pentru calcului valorii activului net in cazul instrumentelor care nu fac parte din portofoliul de instrumente financiare (elementele non-portofoliu). Astfel, de exemplu, investitia Fondului in actiuni OMV Petrom (SNP) este inregistrata, dupa standardele IFRS, la valoare justa prin profit sau pierdere. In urma scaderii pretului actiunilor OMV Petrom in ianuarie 2015, Fondul a consemnat o pierdere din inregistrarea la valoare justa a acestei participatii. In urma reevaluarii, portofoliul de actiuni cotate a scazut cu 7,7%, de la 6,487 miliarde de lei la finele lunii decembrie la 5,99 miliarde de lei (1,35 miliarde de euro) la finele lunii ianuarie.

In acelasi interval, portofoliul de actiuni necotate a ramas stabil, la 6,47 miliarde de lei (1,45 miliarde de euro). Activul net pe actiune se situeaza la 1,1829 lei/unitate, fata de 1,2125 lei/unitate in decembrie. La cotatia de 0,8730 lei/actiune din inchiderea sedintei de vineri, titlurile FP se tranzactioneaza la un discount de 26,2%, iar capitalizarea companiei este de 10,86 miliarde de lei (2,45 miliarde de euro). Cele mai importante detineri din portofoliul Fondului Proprietatea, in functie de ponderea in valoarea activului net, erau la sfarsitul lunii ianuarie OMV Petrom (SNP) - 30,37%, fata de 33,16% in decembrie, si Hidroelectrica - 17%, comparativ cu 16,45% in luna precedenta.

Fondul Proprietatea avea in portofoliu la finele lunii ianuarie titluri de stat de 159,1 milioane de lei (35,8 milioane de euro) si depozite bancare de 75,2 milioane de lei (16,9 milioane de euro). FP avea in decembrie titluri de stat in valoare de 194,6 milioane de lei, in timp ce depozitele bancare se situau la 109,4 milioane de lei. La finele lunii noiembrie, inainte ca Fondul Proprietatea sa lanseze o oferta de rascumparare de titluri proprii, compania avea titluri de stat de 322 milioane de lei si depozite bancare de 621,2 milioane de lei. Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri