BCR, BRD si Raiffeisen sunt bancile selectate de Trezoreria statului pentru a intermedia oferta de obligatiuni pentru populatie, asteptata sa inceapa in prima parte a acestui an. Subscrierile nu vor fi taxate in niciun fel de banci, acestea urmand sa faca si market-making pe emisiune.

Dimensiunea ofertei, estimata initial la circa 100 mil. lei, va fi stabilita de Trezorerie in functie si de recomandarile celor trei banci care vor tine cont de nivelul cererii din piata.

Am selectat intermediarii ofetei de obligatiuni destinate populatiei. Este vorba despre trei banci: BRD, BCR si Raiffeisen. Dimensiunea ofertei, modul tehnic in care o lansam si maturitatea exacta (1-3 ani) ramane sa o decidem in curand. Depinde foarte mult de recomandarile bancilor si de rezultatele evaluarii cererii pe care acestea o vor face - Stefan Nanu, directorul Trezoreriei romane

Romania nu a mai emis titluri de stat destinate populatiei de aproape un deceniu (din 2005), de data aceasta obligatiunile urmand sa fie vandute pe Bursa de Valori Bucuresti, sau mai exact la ghiseele bancilor sau firmelor de brokeraj (in cazul in care cele trei banci vor permite acest lucru). Valoarea unui titlu va fi de 1.000 de lei pentru a se facilita achizitia acestora de catre populatia de rand.

Spre deosebire de emisiunile de obligatiuni deja existente, in cazul noii emisiuni bancile vor activa si ca market makeri, investitorii nemafiind astfel nevoiti sa isi faca griji in privinta lipsei cumparatorilor in cazul in care vor vrea sa isi lichideze titlurile de stat inainte ca acestea sa ajunga la maturitate. De asemenea, reprezentantii Trezoreriei au solicitat BRD, BCR si Raiffeisen sa nu perceapa micilor investitori comisioane la subscriere.

Bancile intermediare vor face market-making pe obligatiunile pe care le emitem, astfel incat oricine, in caz de nevoie, sa aiba posibilitatea de a vinde cu usurinta titlurile inainte de maturitate. Le-am cerut celor trei banci sa nu perceapa niciun comision la momentul subscrierii titlurilor de stat de catre populatie, indiferent de metoda aleasa de catre persoanele fizice - Stefan Nanu

O persoana interesata sa investeasca in emisiunea de titluri a statului va avea nevoie de cel putin 1.000 de lei (valoare unui titlu). Daca de exemplu emisiunea ar avea o maturitate de 3 ani si un cupon (dobanda) de 2,2% si un investitor ar cumpara titluri de 10.000 de lei, acesta ar primi in fiecare an un cupon de 2,2%, adica 220 lei. In cei trei ani el ar incasa 660 lei sau un randament total de 6,6%, la finalul perioadei el urmand sa isi incaseze si suma investita initial, cand statul rascumpara obligatiunile.


Cititi si
Titluri de stat pentru populatie: ce au de castigat investitorii obisnuiti?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri