Prodplast Imobiliare a castigat la Tribunalul Bucuresti procesul cu SIF Oltenia, care a cerut in instanta, printre altele, anularea intentiei Prodplast de a atrage fonduri pentru dezvoltarea unui centru comercial, dar decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel.

"Prodplast Imobiliare S.A. informeaza ca, in dosarul nr. 28566/3/2014 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, la termenul de judecata din 16.02.2015, instanta s-a pronuntat in favoarea societatii Prodplast Imobiliare in legatura cu marea majoritate a hotararilor adunarii generale extraordinare a actionarilor din 13.08.2014, inclusiv, in ceea ce priveste deciziile de majorare a capitalului social al societatii cu valoarea de 46 de milioane de lei, cu acordarea dreptului de preferinta actionarilor existenti", se arata intr-un comunicat al firmei, ontrolata de omul de afaceri Florin Pogonaru (foto).

Instanta s-a mai pronuntat si in favoarea emiterii de catre Prodplast Imobiliare a unei serii de obligatiuni dematerializate in valoare totala de maxim 10 milioane de euro, cu un termen de scadenta ce nu va depasi 5 ani, dar si pentru aportarea imobilului din strada Ziduri Mosi, nr. 23, sector 2, la constituirea unei societati cu raspundere limitata sau pe actiuni, incorporata in Romania sau strainatate, avand ca scop dezvoltarea si promovarea proiectului imobiliar initiat de societate pe respectivul amplasament, potrivit Mediafax.

De asemenea, sunt valabile si deciziile de contractare de catre societate a unor credite bancare de pana la 35 milioane euro, pe o durata de pana la 30 de ani, si de incheiere de catre firma a contractelor necesare pentru pregatirea, executarea si operarea proiectului imobiliar respectiv, precum si a contractelor cu furnizorii de utilitati si autoritatile publice implicate.

Constructia centrului comercial Veranda continua

Instanta a invalidat hotararile AGEA ale firmei legate de finalizarea operatiunii de majorare de capital sau posibilitatea ca actiunile ramase nesubscrise in prima etapa sa fie oferite spre subscriere la acelasi pret de emisiune actionarilor care si-au exercitat dreptul de preferinta in prima etapa, precum si completarea Actului Constitutiv cu o prevedere prin care Consiliul de Administratie este autorizat sa decida restrangerea sau ridicarea dreptului de preferinta al actionarilor existenti in cadrul operatiunii de majoarare de capital.

"Solutia data de prima instanta investita cu solutionarea litigiului confirma astfel ca demersurile domnului Tudor Ciurezu, actionar in nume propriu si reprezentant legal al SIF Oltenia, de a frana dezvoltarea proiectului Veranda nu au sustinere legala. Constructia centrului comercial Veranda continua in graficul propus. Lucrarile de excavare sunt aproape finalizate, iar marea majoritate a spatiilor comerciale au fost deja inchiriate. Concomitent, finantarea bancara a proiectului este disponibila in conditii competitive", se mai arata in comunicat.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel la Curtea de Apel. Apelul promovat de societate impotriva suspendarii partiale a hotararilor din 13.08.2014 are un prim termen de judecata in 3 martie 2015. SIF Oltenia a cerut in instanta, in luna august a anului trecut, anularea deciziilor actionarilor Prodplast Imobiliare de a atrage fonduri pentru dezvoltarea unui centru comercial, precum si hotararea actionarilor Nord Bucuresti de a participa la finantare.

Deschiderea Vernada, programata in 2016

Compania Prodplast Imobiliare, controlata de omul de afaceri Florin Pogonaru, va investi 60 milioane de euro, inclusiv din fonduri proprii, pentru dezvoltarea centrului comercial Veranda de langa Piata Obor din Capitala, pentru care sunt estimate venituri anuale din chirii de 6-7 milioane de euro.

"Venim cu un model de centru comercial testat cu succes in alte capitale europene, ca Praga sau Paris. Ne adresam in special locuitorilor din apropierea pietei Obor si suntem in acelasi timp cel mai apropiat mall de centrul orasului. Deschiderea este programata pentru 2016, iar intr-un scenariu optimist, inainte de Pastele din 2016", a declarat in luna septembrie Andrei Pogonaru, fiul lui Florin Pogonaru si administratorul Prodplast Imobiliare.

Centrul comercial va avea 25.000 metri patrati de suprafata inchiriabila, din care 10.000 metri patrati au fost deja inchirati de Carrefour. Proiectul imobiliar va avea 100 de statii de retail, restaurante, 15.000 metri patrati de spatii verzi si 1.200 locuri de parcare.

"Investitia este de 60 milioane de euro, iar in prima faza va fi finantata din sursele proprii ale actionarilor existenti. Ulterior, vom apela si la o parte de finantare din alte surse. A existat o competitie din partea bancilor pentru finantare si suntem in discutii avansate in acest sens", a spus atunci Pogonaru, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia inceperii lucrarilor la proiectul imobiliar.

Veranda Shopping Center, dez­voltat in Piata Obor

Centrul comercial va fi denumit Veranda Shopping Center si urmeaza sa fie dez­voltat in zona Pietei Obor, pe fostul amplasament al fabricii de mase plastice Prodplast, care a fost relocata. SIF Oltenia a deschis la Tribunalul Bucuresti actiuni de anulare a deciziilor actionarilor Prodplast Imobiliare si Nord din 13 august, respectiv 18 august, si a cerut, de asemenea, instantei o ordonanta de suspendare a deciziilor luate de actionarii Prodplast.

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Prodplast Imobiliare a hotarat, in luna august, lansarea unei emisiuni de obligatiuni de pana la 10 milioane euro, majorarea capitalului si accesarea unui credit de 35 milioane euro pentru finantarea proiectului centrului comercial. Capitalul social urmeaza sa fie majorat cu 46 mi­lioane de lei, de la 20,8 milioane de lei la 66,8 milioane de lei prin aporturi noi in numerar, prin emiterea de 46 milioane de actiuni, in scopul finantarii.

Actionarii companiei au aprobat si vanzarea prin licitatie publica cu strigare a unui teren din Tunari, de circa 3 hectare. Totodata, actionarii Nord SA Bucuresti au decis participarea societatii la majorarea capitalului social al Prodplast Imobiliare si/sau la finantarea, directa sau indirecta, prin orice mecanisme permise de lege, a proiectului imobiliar dezvoltat de Prodplast Imobiliare, pana la valoarea cumulata de 17 milioane de lei.

In acest scop, actionarii Nord au aprobat vanzarea de active in valoare de pana la 6 milioane de lei, precum si majorarea capitalului social prin emiterea de noi actiuni. SIF Oltenia are o participatie de 30,46% la Prodplast Imobiliare, in timp Florin Pogonaru controleaza pachetul majoritar de actiuni prin intermediul mai multor companii.

SIF Oltenia este actionar si la Nord Bucuresti, cu o participatie de 18,1%. Actionarii companiei Prodplast au decis in 2008 divizarea producatorului de mase plastice in doua firme, dintre care una cu activitati imobiliare, care detine terenurile si cladirile din Bucuresti, evaluate 206,3 milioane lei la acel moment.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri