Dupa mai bine de sase ani in care pe bursa romaneasca cuvintele “antreprenor” si “listare” in aceeasi propozitie au lipsit aproape cu desavarsire, reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti au reusit sa convinga sefii companiilor sa ii asculte si se listeze, chiar daca pentru moment nu se poate vorbi despre “campioni ai economiei”, ci mai degraba despre sperante pentru viitor.

Astfel, Delivery Solutions, compania de curierat care opereaza sub brandul Sameday Courier, si Carpathia Capital vor debuta pe piata AeRO miercuri, 25 februarie 2015, in ziua lansarii oficiale acestei piete a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Delivery Solutions este prima si actualmente singura companie de nisa pe piata romaneasca de curierat rapid, fiind axata pe livrarea la destinatar a expedierilor in ziua preluarii acestora, indiferent ca este vorba de transport la nivel local, national sau international. FSA Advisory este consultantul autorizat pentru Delivery Solutions.

Compania poloneza Carpathia Capital vizeaza sa activeze ca venture capital / private equity dedicat IMM-urilor din Romania. Consultantul autorizat pentru aceasta companie este INC.

Bursa de Valori Bucuresti va relansa, practic, sectiunea de tranzactionare de actiuni a actualei piete ATS sub denumirea AeRO. Piata AeRO este segmentul dedicat actiunilor din cadrul sistemului alternativ de tranzactionare al BVB. Acesta este un segment de piata dedicat listarii companiilor la inceput de drum, pentru finantarea proiectelor, cresterea vizibilitatii si contributiei la dezvoltarea mediului de afaceri.

Sameday Courier

Compania: Sameday Courier este un operator romanesc de curierat rapid, care in viitor vrea sa se dezvolte si pe segmentul livrarilor in regim mai putin accelerat, de tip postal. De notat ca Delivery Solutions opereaza brandul Sameday Courier si este de fapt compania care se va lista pe AeRO. Compania are doi actionari in persoana lui Octavian Badescu (fondator - 70%) si Lucian Baltaru (managing director - 30%)

Ce pachet de actiuni intentioneaza sa listeze: 10%

Cifrele companiei: Sameday Courier a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 1,7 milioane euro, in crestere cu 50% fata de anul anterior, si o rata a profitului de 10%, si vrea sa ajunga in 2015 la afaceri de 2-2,5 milioane euro

De ce vrea sa se listeze? “Interesul nostru este in primul rand acela de a avea o evaluare ‘in piata’ a companiei, un benchmark, deoarece in prezent nu ducem lipsa de finantare. Mesajul meu pentru investitori este ca vrem sa reprezentam o oportunitate de investitie, urmand sa acordam dividende in urmatorii ani.” – Octavian Badescu

Carpathia Capital

Compania: Carpathia Capital este un fond de venture capital infiintat de polonezii de la INC cu scopul de a face investitii in startupuri si IMM-uri romanesti din piata AeRO si din zona Europei Centrale si de Est. Carpathia Capital va fi listat pe AeRO. Fondul tinteste plasamente de cel putin 150.000 de euro, dar va lua in considerare si investitii de portofoliu mai mari.

Ce pachet de actiuni intentioneaza sa listeze: N/A

Cifrele companiei: Fondul a atras pana in prezent lichiditati de 6,5 mil. lei si spera sa ajunga la un total de 10 mil. lei.

De ce vrea sa se listeze? “Vom lista fondul pentru ca vrem sa dovedim antreprenorilor ca a fi transparent nu genereaza nicio problema pentru o companie. Fondul va investi in companii romanesti, asa ca mutarea este logica. Am venit in Romania si datorita lui Ludwik Sobolewski, care are o imagine foarte buna in Polonia, si ne-a facut sa credem ca va avea succes si in piata de capital romaneasca."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri