Cu un fondator si director general care spune ca investeste chiar si in nume propriu pe bursa, Delivery Solutions (SDAY), operatorul companiei de curierat Sameday Courier, este prima companie care se listeaza pe AeRO, piata dedicata IMM-urilor si administrata de Bursa de Valori Bucuresti. Cititi in continuare un interviu cu Octavian Badescu, seful companiei de curierat, despre planurile companiei, teama antreprenorilor de bursa si investitii.

Piata AeRO a fost lansata oficial pe 25 februarie de Bursa de Valori Bucuresti, Delivery Solutions si fondul polonez de private equity Carpathia Capital fiind primele companii listate. Delivery Solutions a scos in piata la vanzare mai multe pachete egale de actiuni, care in total reprezinta 10% din companie, la preturi cuprinse intre 7,6 si 9,3 lei. La finalul zilei de miercuri, o actiune SDAY era evaluata 7,8 lei, in piata fiind tranzactionate 36.000 actiuni (3,6% din companie) cu o valoare de 280.000 lei. Avand in vedere cotatia de ieri, compania de curierat este evaluata la 7,8 mil. lei.

Wall-Street.ro: Care a fost principalul motiv pentru care ati decis sa listati Sameday Courier in piata AeRO?

Octavian Badescu: Prin listare, se pot atinge mai multe obiective: pentru noi, in primul rand, se reliefeaza o valoare a companiei recunoscuta de piata, se poate obtine capital de dezvoltare, creste credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente, creste expunerea. De asemenea, poti folosi propriile actiuni pentru a achizitiona alte companii in viitor si poti transforma in cash o parte din portofoliul investitional al actionarilor. Atunci cand noi - actionarii - am luat decizia listarii, am avut in vedere toate aceste aspecte.

Am ales sa o facem acum, intrucat contextul ni se pare unul potrivit, atat din punct de vedere al companiei (probabil am fost compania autohtona de curierat cu cea mai mare crestere din 2014), al domeniului nostru de activitate, cat si al evolutiei pietei de capital si a Romaniei si economiei Europei in ansamblu.

WS: Care sunt principalele temeri sau semne de intrebare pe care le aveti in legatura cu listarea pe bursa?

Octavian Badescu: Poate ca exista si posibile mici inconveniente, insa in opinia noastra beneficiile vor depasi riscurile.
Noi am dorit sa ne listam si listarea nu ar fi fost posibila fara sa cedam ceva equity. Ok, o facem si intuim ca beneficiile viitoare vor compensa acest lucru. In afara de a ceda o mica parte din companie la un pret poate oarecum subevaluat teoretic, nu intuim acum ce ar putea sa se intample rau. Din contra, a avea actionari noi cred ca mai degraba va aduce beneficii din punctul de vedere al performantei economice, va extinde responsabilitatea si poate stimula dezvoltarea.

Practic nu avem temeri, intrucat si asteptarile sunt echilibrate. Ne dorim ca evaluarea realizata de catre consultantul autorizat (FSA Advisory) sa fie confirmata si de piata in decursul acestui an. Pentru a incuraja free-float-ul vom pune actiunile pe piata cu un anumit discount, care insa se va diminua pe parcurs.

WS: Care credeti ca ar fi o valoare de piata corecta pentru Sameday Courier si ce asteptari aveti de la listarea pe AeRO?

Octavian Badescu: Evaluarea actuala a companiei este la peste 9 mil. lei, distribuite la 1 milion de actiuni. In aceasta perioada punem la dispozitia cumparatorilor gradual un numar de actiuni suficient indeplinirii conditiilor de free-float (n.red. 10% din companie).

Legat de actiuni, le vom lansa la un pret intre 7,6 si 9 lei, gradual, incepand de la pragul inferior. Achizitia de actiuni in intervalul de pret de la lansare va aduce investitorilor, in 2-3 luni deja, un dividend aferent rezultatelor din 2014, cu un randament sensibil superior dobanzii bancare, situat probabil in jurul a 0,35 lei per actiune. Daca avem insa in vedere si indicatorul de earnings per share (EPS) preconizat, consideram ca o valoare viitoare a actiunilor ar putea fi cuprinsa in intervalul 10-15 lei per actiune, intr-un termen de 1-2 ani. In ceea ce priveste asteptarile in urma listarii, este prematur si dificil de estimat cum vor evolua lucrurile, intrucat si platforma AeRO a BVB in sine este la inceput. Ne asteptam sa atingem obiectivele legate de structura actionariatului si sa reducem discount-ul (n.red. dintre valoarea din piata a actiunilor si valoarea estimata de consultantul autorizat).

WS: De ce eu, mic investitor pe BVB, as investi bani in actiunile Sameday Courier, si de ce eu, fond de investitii/venture capital, as investi bani in actiunile Sameday Courier?

Octavian Badescu: Pe scurt – pentru randament. Cred realmente ca Sameday este o oportunitate investitionala demna de luat in calcul, iar o parte din argumente le-am mentionat anterior. As mai adauga ca Sameday este o companie intr-o forma buna din punct de vedere profit si cash-flow, si este in postura de a oferi dividende.

Luati in considerare faptul ca, daca vom creste intr-o maniera rezonabila, iar anumite tipuri de costuri, care au afectat profitul in 2014, nu vor mai fi necesare si in acest an, data fiind dimensiunea relativ redusa a companiei, randamentul dividendului se poate dubla acum de la un an la altul, fara a afecta dezvoltarea graduala a companiei in continuare.

Logica si estimarile arata ca cine va intra acum in actionariat alaturi de noi, o va face la cel mai mic pret posibil si ca vor fi multumiti in perioada urmatoare.

In cadrul conferintei organizate miercuri de BVB, oficialii Sameday Courier au estimat venituri de 2,2 mil. euro in 2015 (+46% fata de 2014), si un profit de 307.000 euro (+200% fata de 2014). Pentru 2016 si 2017, compania estimeaza veniteuri de 2,6 mil. euro, respectiv 3 mil. euro, si un profit net de 362.000 euro, respectiv 418.000 euro. Compania vrea sa distribuie circa 50% din profit sub forma de dividende.

Pe de alta parte, in ecuatia investitionala se mai adauga anumite elemente de context: domeniul in care activam, este unul “pe val”, comertul online va continua sa ia proportii si piata de curierat impreuna cu el. Sameday este acum practic singura alternativa in cazul in care vrei sa investesti sau sa-ti diversifici portofoliul intr-un domeniu in crestere, care iti place, dar la care tu personal nu te pricepi (si este deci riscant si scump sa iti faci o companie“de la zero”). De asemenea, plasamentele pe bursa devin din ce in ce mai atractive, iar in cazul AeRO, pe langa faptul ca este la inceput, mai exista o specificitate, in premiera: cu o investitie relativ redusa, devii un actionar mai semnificativ decat esti la o companie de pe piata principala sau la una dominata de stat, impactezi deciziile intr-o masura mai mare si exista inclusiv posibilitatea de a ajunge si in board.

WS: Ce planuri aveti pe termen mediu-lung dupa listare? Ati lua in considerare un transfer in piata principala a BVB?

Octavian Badescu: Nu avem in fata o alta alternativa decat aceea a dezvoltarii. Este sigur ca vom avea o responsabilitate in plus si fata de noii actionari, cu atat mai mult cu cat se pare ca unii dintre ei vor fi chiar actualii nostri colegi, angajati interesati sa investeasca in compania pentru care lucreaza, ceea ce este foarte bine, denota un lucru important.

Poate parea paradoxal, insa daca Sameday evolueaza bine, in opinia mea, inclusiv concurentii nostri vor avea un atu in plus la o eventuala intentie de deschidere a actionariatului, indiferent de forma sa.

Cat priveste un eventual transfer pe piata principala, da, este una dintre variantele pe care le avem in vedere, insa este prematur. Vom evalua si actiona in functie de variantele de la acel moment, in primul rand in functie de potentialul de maximizare a randamentului investitional.

WS: Ati fi dispus ca dupa cativa ani de la listare sa renuntati la intreg pachetul de actiuni pe care il detineti la Sameday?

Octavian Badescu: In principiu, ca antreprenori, nu intentionam sa transmitem o afacere din generatie in generatie; copiii e bine sa isi urmeze propriile lor vise.

Nu excludem insa niciun fel de varianta de evolutie benefica pentru cei care au riscat si au investit sau vor investi si pentru ceilalti stake-holderi care au contribuit la rezultate. Va depinde de ce tipuri de oportunitati va aduce viitorul.

WS: Investiti in nume propriu pe Bursa de Valori Bucuresti sau pe alta piata de capital?

Octavian Badescu: Da, sunt un investitor relativ activ, pe mai multe paliere. O fac pentru a diversifica investitiile, a dispersa riscul si pentru randamente superioare. Din aceasta perspectiva, daca mi-as pune “papucii” de investitor acum si daca as avea toate informatiile pe care le am in acest moment ca insider, as investi in Sameday in aceste zile.

WS: De ce sunt antreprenorii romani speriati atunci cand vine vorba sa isi aduca firmele in piata de capital?

Octavian Badescu: Antreprenoriatul in Romania are o istorie relativ recenta, iar companiile locale sunt in general antreprenoriale. Si in curierat fenomenul este acelasi.

In ceea ce priveste listarea pe piata de capital, probabil ca una dintre temeri este data de insuficienta cunoastere a acestei optiuni, iar unul dintre motivele pentru care nu se realizeaza mai multe astfel de listari este dat de reticenta la a deschide actionariatul.

De asemenea, un alt motiv poate fi reticenta de a deschide accesul la anumite informatii sau la posibile limitari. In aceeasi ordine de idei, poate fi chiar reticenta la alte probleme care pot aparea, dat fiind faptul ca intr-o S.A. listata, minoritarii au un cuvant mai important de spus. Poate ca unora le este si putin teama ca “piata” nu le va evalua afacerea conform asteptarilor, de aceea si prefer sa opteze pentru o pozitie de observator in prima faza, pentru a vedea mai intai ce se intampla cu altii.

WS: De ce credeti ca listarile de companii private au lipsit aproape in totalitate pe BVB din 2008 si pana in prezent?

Octavian Badescu: Cauzele sunt multiple. Raspunsul cel mai simplu este ca nu au fost nici companii realmente interesate si nici investitori dispusi sa le valorizeze.

Este in primul rand o chestiunere de cerere si oferta, care nu au fost insa stimulate. Probabil ca venirea domnului Sobolewski a mai dinamizat lucrurile, iar in acelasi timp contextul economic romanesc si european a mai evoluat si el.

Antreprenorii nu pot sa nu observe anumite fenomene contextuale, menite a aduce argumente in favoarea specularii acestui “momentum”. Vorbesc despre contextul european (emisiuni de moneda si dobanzi reduse favorabile investitiilor); de faptul ca Romania nu este ferita de contextul european in care a tine prea multi bani in banca nu ajuta si intr-o anumita masura poate deveni chiar periculos; si, in egala masura, de faptul ca Romania este o piata subevaluata din punct de vedere al activelor si in care exista si suficient spatiu pentru dezvoltare.

Cred insa ca peste 5-10 ani in Romania vor fi mult mai multe companii listate, in toate domeniile.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri