Bogdan Dragoi, fost ministru de Finante si fost consilier al presedintelui Traian Basescu, candideaza pentru un loc in board-ul SIF Banat-Crisana (SIF1) si spune ca vizeaza chiar functiile de presedinte si director general, ocupate anterior de omul de afaceri Dragos Bilteanu, in prezent aflat in arest. Desi mentioneaza ca actionarii vor avea ultimul cuvant, Dragoi se declara in favoarea distributiei unor "dividende moderate", marcand astfel o posibila schimbare importanta in politica societatii, care din 2012 nu si-a mai rasplatit actionarii.

Un numar de 21 de persoane candideaza pentru patru locuri in Consiliul de Administratie al SIF-Banat Crisana, societate macinata de o ancheta a DIICOT, dar totodata cel mai puternic SIF de pe bursa, cu putere de decizie si asupra activelor de 1 mld lei ale SIF Muntenia. Bogdan Dragoi candideaza pentru un loc in CA alaturi de alte nume importante precum Grigore Chis, directorul Broker Cluj, Dan Weiler, presedintele Conpet, Laurentiu Ciocarlan, bancher Raiffeisen, Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor, sau Adrian Mitroi, secretarul general al CFA Romania.

Wall-Street.ro: De ce ati decis sa candidati pentru un loc in CA SIF Banat-Crisana? Si cu atat mai mult la un SIF unde se presupune ca s-au facut transferuri ilegale de bani?

Bogdan Dragoi: Am ales sa candidez in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana pentru ca este o pozitie compatibila cu toata experienta mea de pana acum si o oportunitate de a imi valorifica expertiza in sfera managementului investitional. Consider ca experienta mea in sectorul public si conexiunile cu toate institutiile nationale si internationale vor fi benefice atat SIF Banat-Crisana, cat si pietei de capital, in general. In ceea ce priveste evenimentele recente la care va referiti, prefer sa nu fac niciun comentariu pe acest subiect.

Wall-Street.ro: Vizati si functia de presedinte al societatii, sau doar de membru in CA?

Bogdan Dragoi: Proiectele mele pentru SIF Banat Crisana implica in mod direct pozitia de presedinte/director general al acestei companii.

Wall-Street.ro: Cum va explicati numarul foarte mare de candidati pentru cele patru locuri in CA SIF1? Ce face atat de atractiv acest SIF?

Bogdan Dragoi: Aleg sa interpretez numarul mare de candidati drept o crestere a interesului pentru piata de capital, care nu poate fi decat un semnal pozitiv. Faptul ca investitorii si profesionistii din piata financiara si-au indreptat atentia catre SIF Banat-Crisana este o dovada ca acest emitent arata inca foarte bine in cifre. SIF 1 are cel mai mare activ net dintre toate societatile de investitii financiare, un portofoliu interesant si un potential de crestere care nu poate fi ignorat.

Bogdan Dragoi: Nu vad nicio legatura intre functionarea SIF Banat-Crisana si ancheta DIICOT

Wall-Street.ro: Ce grup de actionari va sustine candidatura?

Bogdan Dragoi: Eu am pornit in acest demers cu intentia de a convinge toti actionarii SIF 1. Stiu ca acest lucru este imposibil de obtinut avand in vedere numarul mare al acestora precum si dispersia actiunilor, sper insa ca voi avea sustinerea tuturor detinatorilor care vor pentru SIF Banat-Crisana o dezvoltare durabila, consistenta si transparenta decizionala.

Wall-Street.ro: Sunteti actionar SIF1?

Bogdan Dragoi: Nu detin nici o participatie in aceasta companie.

Wall-Street.ro: Va temeti ca problemele cu legea pe care le au fostii administratori Dragos Bilteanu si Najib El Lakis, dar si ancheta DIICOT, vor afecta buna functionare a SIF1 in viitor?

Bogdan Dragoi: Nu vad nicio legatura intre functionarea SIF Banat-Crisana, ce are o activitate ampla, bazata pe decizii manageriale documentate temeinic si ancheta DIICOT. SIF1 are nevoie de o echipa de profesionisti, care sa administreze eficient portofoliul si sa ia cele mai corecte decizii, independent de situatiile de acest gen.

Wall-Street.ro: In cazul in care veti fi ales, ce veti face pentru a le reda incredere investitorilor care au iesit din actionariatul SIF1/vor sa iasa din actionariat din cauza scandalului in care numele societatii a fost implicat ?

Bogdan Dragoi: Nu am informatii despre grupuri de actionari care au iesit sau vor sa iasa din cauza acestor evenimente. Sigur ca nu putem ignora riscul reputational in legatura cu SIF1 in acest moment, dar consider ca acesta poate fi minimizat, daca este gestionat eficient si corect. Daca vorbim despre increderea investitorilor, aceasta poate fi construita si consolidata doar printr-un management eficient si profesionist, printr-o administrare profitabila a portofoliului si printr-o comunicare continua cu investitorii si cu intreaga piata.

Bogdan Dragoi: Am mizat intodeauna pe parteneri de incredere. Cel mai bun exemplu in acest sens este colegul meu Octavian Avramoiu

Wall-Street.ro: Ce masuri sau schimbari vreti sa impuneti la SIF Banat-Crisana in cazul in care veti fi votat in consiliu?

Bogdan Dragoi: Afirm cu tarie ca potentialul SIF 1 este cel mai important asset. Planurile mele vizeaza exploatarea la maxim a acestui potential, identificarea oportunitatilor si valorificarea lor in decizii si masuri in beneficiul actionarilor. Sper ca actionarii sa considere ca experienta mea in domeniul economico-financiar va aduce valoare adaugata SIF Banat-Crisana si pietei de capital. In tot parcursul meu profesional, am mizat intodeauna pe parteneri de incredere, cu care am facut echipa. Cel mai bun exemplu in acest sens este colegul meu Octavian Avramoiu, cu care am lucrat in Ministerul de Finante si cu care sper sa colaborez si in Consiliul de Administratie al SIF 1.

Citeste si:

    Nu sunt adeptul lichidarilor controlate. Este esentiala gasirea unui echilibru intre distribuirea moderata de dividende si reinvestirea profiturilor - Bogdan Dragoi

    Wall-Street.ro: Multi investitori se intreaba daca SIF1 va acorda in acest an dividende dupa o perioada semnificativa de pauza. Ati sustine o distributie a profitului in acest an? In ce proportie?

    Bogdan Dragoi: Decizia de acordare a dividendelor apartine Adunarii Generale a Actionarilor. Personal, cred ca este esentiala gasirea unui echilibru intre distribuirea moderata de dividende si reinvestirea profiturilor companiei. Nu sunt adeptul lichidarilor controlate ale acestor societati de investitii, prin vanzari successive de active, cu toate ca aceasta declaratie ar putea sa ma pozitioneze in contradictie cu unele voci care sustin ca acesta este scopul pentru care aceste entitati au fost create initial.

    Sursa foto: Mediafax

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri