Arobs Transilvania, furnizor de solutii software cu afaceri de 15,5 mil. euro in 2014, ar putea sa desfasoare primul IPO privat din piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in 2015. Alaturi de acestia, alte trei companii din Cluj si-au aratat interesul de a se lista, insa pe AeRO, piata dedicata IMM-urilor si companiilor de tip startup.

“Vrem sa ne listam in piata principala a BVB in cursul acestui an, dupa ce vom avea cel de-al treilea audit. Nu pot spune inca suma pe care vrem sa o atragem in IPO deoarece inca suntem in discutii pe aceasta tema cu firmele de consultanta”, a declarat Voicu Oprean, directorul general si fondatorul companiei de IT care distribuie 1 din 2 solutii de navigatie vandute in Romania. Antreprenorul a fost prezent la ce-a de a doua editie a Forumului pentru Investitori de Retail organizata de Bursa de Valori Bucuresti la Cluj-Napoca.

Dupa ce am inceput sa discutam cu consultantii despre listare, toate bancile au inceput sa ne faca oferte de finantare. Chiar daca am lua o finantare bancara, nu ar insemna automat ca renunt la planurile listarii pe bursa - Voicu Oprean, director general Arobs Transilvania

Alaturi de solutiile de navigatie GPS, Arobs mai furnizeaza si solutii software pentru localizarea si managementul flotelor auto, precum si de automatizare a fortei de vanzari.

Compania de IT are 4 linii principale de business: Software development, TrackGPS, Optimall SFA - divizie care dezvolta si gestioneaza sistemului ce asigura automatizarea procesului de vanzare si distributie si divizia de distributie si retail a sistemelor de navigatie si a altor produse. La nivelul intregului grup, Arobs Transilvania a avut anul trecut afaceri de 15,5 mil. euro (+28% y/y) si un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 2,49 mil. euro (+25% y/y).

Pentru 2015, Arobs tinteste o crestere de 20-30% la nivelul intregii afaceri, consolidarea pe pietele unde este deja prezenta ( Republica Moldova si Ungaria), extindere business-ului in Indonezia si intrarea pe alte piete din Asia si Africa, precum si achiztionarea de noi firme. Arobs are in prezent circa 400 de angajati, dintre care 300 de programatori.

“Intrebarea mea pentru viitor este daca statul roman va reusi sa curete domeniul si sa permita si firmelor locale sa intre in zona publica. Ne este greu sa intram pe acest segment din cauza conditiilor practicate. Am linii de business care s-ar dubla sau chiar s-ar tripla daca am reusi sa patrundem in aceasta zona”, a mentionat Voicu Oprean.

Pe Bursa de Valori Bucuresti nu exista in prezent nicio companie de IT listata, in ciuda dezvoltarii puternice a sectorului din ultimii ani. Ultima companie din industria IT de pe BVB a fost Flamingo International, care in 2011 a fost delistata dupa ce a intrat in faliment.

Tintag, Pitech+Plus si Luna Solai vor sa mearga pe AeRO

Alte trei firme si-au aratat interesul pentru o listare la evenimentul organizat de BVB la Cluj, insa acestea vizeaza nou-lansata piata AeRO.

Andrei Vig si Alexandru Chis sunt cei care au lansat proiectul Tintag, un dispozitiv reincarcabil de localizare a obiectelor pierdute insotit de aplicatia mobila. Utilizatorii pot achizitiona dispozitivul Tintag pentru circa 29 de dolari, acesta fiind atasat unor obiecte care adesea sunt pierdute, precum cheile, telefonul sau portofelul.

Folosindu-se de aplicatia mobila care indica locatia si directia dispozitivului Tintag, clientii pot localiza respectivele obiecte. Andrei Vig estimeaza ca aproximativ 3.000 de unitati vor fi vandute in perioada mai-decembrie 2015, acestea urmand sa aduca venituri de 456.000 dolari, urmand ca in 2016 firma sa mai vanda alte 7.000 de unitati pentru 1,59 mil. dolari, care ar duce la un profit de 820.000 dolari in 2015 si 2016, si o marja de circa 40%.

Celelalte doua companii prezente la Forumul Investitorilor au fost Furnizorul de servicii IT PITECH+Plus, cu venituri de 4,9 mil. euro si 220 de angajati in 2014, si producatorul de uleiuri premium Luna Solai - o afacere de familie cu 4 angajati si venituri de 400.000 lei in 2014.

Foto: Shutterstock / Black laptop

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri