BVB a inchis luni in urcare, dupa patru sesiuni de declin, pe un rulaj sprijinit in principal de Fondul Proprietatea (FP) si Romgaz (SNG), in timp ce Banca Transilvania (TLV) si-a majorat cresterea din prima parte a zilei si a inchis pe plus cu 3,21%, cel mai mare castig din ultimele trei saptamani.

La jumatatea sesiunii bursiere, Banca Transilvania era in crestere cu 2,1%, dupa ce la finele sedintei anterioare a inregistrat o scadere de 1,9%. Indicele BET Plus, de referinta, a inchis in crestere cu 0,64%, iar BET, al celor mai lichide zece actiuni cu 0,72%. Saptamana trecuta, cei doi indici au scazut fiecare cu 2,6%, relateaza Mediafax.

BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Tranzactiile cu actiuni au insumat 30,6 milioane de lei (6,9 milioane euro), in stagnare raportat la valoarea de vineri.Fondul Proprietatea si Romgaz au asigurat doua treimi din rulaj. Transferurile cu actiuni FP s-au situat la 9,69 milioane de lei, dintre care 2,17 milioane de lei au provenit dintr-o tranzactie de tip deal, efectuata in a doua jumatate a zilei. Actiunile fondului au incheiat sedinta la 0,869 lei/unitate, la acelasi pret la care a fost realizat si transferul deal. Cotatia este cu 1,28% peste pretul de vineri. BET FI, format din Fondul Proprietatea si cele cinci SIF-uri, a inchis in urcare cu 0,1%. Rulajul cu actiuni Romgaz a fost de 9,65 milioane de lei, apropiat de cel inregistrat de Fondul Proprietatea. Romgaz a inchis in scadere cu 1,48%, la 33,25 lei/unitate.

In sectorul bancar, actiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au asigurat un rulaj de 2,16 milioane de lei si au inchis in crestere cu 2,42%, in timp ce titlurile Banca Transilvania au facut obiectul unor tranzactii de 1,86 milioane de lei. Indicele BET NG, care urmareste evolutia actiunilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,6%, dupa un declin de 0,3% in sedinta de vineri, tras in jos de Romgaz, Transgaz (TGN) si Electrica (EL).
Indicii BET XT si BET BK au crescut cu 0,54%, respectiv 0,2%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa, principalele piete erau in scadere la inchiderea sesiunii bursiere de la Bucuresti, pe fondul evolutiei slabe din sectoarele energetic si industrial. In Europa Centrala, piata de capital din Praga a urcat cu 0,2%, insa bursele din Budapesta si Vassovia au scazut cu 1,7%, si, respectiv, 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri