Aprecierea record a dolarului din ultima perioada, precum si faptul ca exista premise fundamentale de continuare a acestei tendinte, se va reflecta, cel mai probabil, in cresterea graduala a pretului carburantilor, avand in vedere ca importurile de hidrocarburi sunt, in principal, denominate in dolari, este de parere Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist in cadrul casei de brokeraj Tradeville.

„Afectate vor fi si preturile la unele produse alimentare, precum fructe exotice, cafea, cacao si unele cereale, dar si diverse electrice si electronice importate din tarile din Asia de Sud-Est, inclusiv din China. In cazul specific al bunurilor din China, este prosibil ca ele sa se scumpeasca, daca nu vom vedea reduceri ale preturilor in USD ca urmare a deprecierii yuanului”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa Mihai Nichisoiu.

Aprecierea dolarului ar trebui sa se manifeste inclusiv contra monedei unice europene, in conditiile in care performanta economiilor din zona euro va continua sa fie mediocra, iar dobanzile din interiorul blocului vor ramane exceptional de mici pentru o perioada extinsa de timp. Romania este un importator notabil de produse si servicii din zona euro - asadar, teoretic, preturile acestora ar trebui sa scada in mod gradual. Insa Banca Nationala a Romaniei a semnalizat recent ca leul va ramane stabil in fata euro si in acest an, ceea ce inseamna ca deprecierea monedei unice europene in raport cu dolarul american nu le va aduce avantaje consumatorilor romani.

Pe de alta parte, sectorul IT ar putea beneficia ca urmare a acestei aprecieri, avand in vedere ca inregistreaza exporturi semnificative catre SUA. Mai mult, aceasta ar putea fi o oportunitate pe termen lung, avand in vedere faptul ca economia americana se afla intr-o pozitie favorabila, cu cresteri economice peste asteptari si o rata a somajului in scadere (la jumatate fata de maximele ultimelor decade, notate in urma cu cinci ani), iar evolutiile din lunile recente ar trebui sa fie doar debutul celui de-al treilea cel mai important val de apreciere a dolarului din istorie.

„Acest lucru este important cu atat mai mult cu cat parcurgem o situatie rar intalnita in istorie, in care cele mai importante doua economii globale merg in directii opuse. Economia americana creste pe filiere structurale solide, precum revolutia sectorului energetic si competitivitatea tot mai mare a industriei locale, in timp ce economia chineza aluneca, pe fond, de asemenea, structural. America se afla acum la debutul unui ciclu economic pozitiv, in timp ce China este la finalul unui ciclu excelent care a durat peste doua decade. Alaturi de China, multe alte economii emergente care au fost atractii irezistibile pentru investitori in ultimii ani incetinesc la randul lor”, spune Nichisoiu.

Increzatoare in performanta economiei, banca centrala americana - Rezerva Federala - se pregateste sa anunte prima crestere a dobanzii cheie dupa 2006, dupa ce aceasta a ramas la zero in ultimii sase ani. Beneficiind de conditii economice favorabile si de dobanzi/randamente competitive, America va atrage tot mai multi investitori pe termen lung si speculatori deopotriva. Activele financiare denominate in dolar american vor deveni tot mai atractive si, pentru prima data intr-o lunga perioada de timp, banii se vor intoarce in sfarsit “acasa” - in America.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri