Primul club al investitorilor de pe bursa din Romania va fi lansat la sfarsitul acestei saptamani, membri fondatori fiind Tudor Irimiea, broker in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj, si Ionut Cazan, unul dintre cei trei informaticieni care care au inventat aplicatia Primul Medic.

Conceptul de “club al investitorilor” este complet nou in Romania, acest tip de organizatii avand insa un succes ceva mai mare in vestul Europei. Marimea medie a cluburilor de investitori este de 12 pana la 16 membri. In Statele Unite, valoarea medie de portofoliu al unui club al investitorilor se ridica la 40.366 dolari, pe cand in Europa (Franta) portofoliul este cu 20% mai mare. Unul dintre cele mai importante obiective ale clubului din Cluj va fi cresterea increderii in piata de capital si potentialul acesteia, spune Tudor Irimiea.

“Scopul clubului este de a crea o comunitate care sa se adreseze nevoilor fiecarui investitor, precum nevoia de informare, opinii, consensul legat de o anume companie, contactul direct cu alti investitori si, poate, cel mai important, sa ofere o educatie financiara legata de piata de capital, iar astfel sa promoveze acest fel de investitii”, a declarat Irimiea.

Ne-am pus intrebarea: de ce sa beneficiezi de o singura parere cand poti avea 20-30? Aici intervenim noi, aducand impreuna experti ai pietei de capital si investitori experimentati pentru a face schimb de idei - Tudor Irimiea

Acesta mentioneaza ca ideea de infiintare a clubului a pornit de la necesitatea de informare pe care un investitor obisnuit o are. “In cele mai multe cazuri singura sursa de informare a unui investitor este brokerul acestuia. Ne-am pus intrebarea: de ce sa beneficiezi de o singura parere cand poti avea 20-30? Aici intervenim noi, aducand impreuna experti ai pietei de capital si investitori experimentati pentru a face schimb de idei si totodata sa dam sansa celor ce vor sa afle mai multe despre piata de capital, sa beneficieze de aceste informatii si sa se dezvolte intr-un mediu adecvat”.

In Romania, primele mentiuni despre cluburile investitorilor au aparut vara trecuta, cand BVB a publicat 10 recomandari, parte a programului "Investeste in Romania", al carui obiectiv este de a creste comunitatea investitorilor din Romania.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) mentiona in momentul lansarii proiectului STEAM va vrea sa initieze discutii cu Finantele pentru a identifica posibilitatatea acordarii de facilitati fiscale cluburilor de investitii si/sau membrilor acestora. De la acea data insa, ASF si Ministerul Finantelor nu au mai facut niciun anunt in legatura cu facilitatile fiscale pentru cluburile de investitori.

Clubul investitorilor din Cluj ar putea sa aiba si un portofoliu de investitii administrat in functie de hotararile luate in comun de reprezentantii organizatiei.

“Inca dezbatem forma juridica a portofoliului de investitii a clubului cu oficialii Bursei de Valori Bucuresti pentru a nu crea situatii complicate. Sa strangem o anumita suma de bani nu e greu deloc, insa nu vrem sa fim nici brokeri nici fond de investitii. Dimpotriva, vrem ca sumele atrase sa fie nesemnificative pentru investitori. Vrem sa ii lasam in totalitate pe acestia sa decida felul in care sunt investite aceste sume, asemenea unui consiliu de administratie: discutand, analizand, votand. In final, vrem ca aceasta experienta sa fie una pur educativa si generatoare de idei, lucru care ar influenta foarte pozitiv portofoliile individuale”, a declarat Tudor Irimiea.

Clubul investitorilor va fi lansat oficial joi, la Cluj-Napoca, proiectul fiind sustinut de Bursa de Valori Bucuresti.

Foto: Shutterstock / Invest start

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri