Bursa de la Bucuresti a inchis miercuri in scadere, pentru a patra sedinta consecutiv, evolutia negativa fiind determinata in principal de declinul actiunilor OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au scazut cu 0,6%, dupa ce in ziua precedenta au coborat cu 0,4%, respectiv 0,5%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Tranzactiile cu actiuni au insumat 34,71 milioane de lei (7,82 milioane de euro), rulajul fiind dominat de schimburile vizand Fondul Proprietatea (FP), potrivit Mediafax.

Titlurile Fondul Proprietatea au inchis in scadere cu 0,1%, dupa transferuri de 10,89 milioane de lei.

O lichiditate ridicata au consemnat si Romgaz (SNG), cu 5,84 milioane de lei, OMV Petrom, cu 3,95 milioane de lei, Transgaz (TGN), cu 3,5 milioane de lei, precum si Banca Transilvania (TLV), cu 1,07 milioane de lei. Rulajul cu titlurile OMV Petrom include si un transfer de 1,07 milioane de lei, operat pe segmentul deal al pietei.

Cotatia OMV Petrom a inchis in scadere cu 1,1%, Banca Transilvania cu 1%, in timp ce Romgaz a coborat cu 0,1%, iar Transgaz a urcat cu 0,4%.

Titlurile BRD, unul dintre emitentii cu pondere ridicata in principalii indici ai bursei, au terminat sedinta pe minus cu 1,3% fata de ziua anterioara.

In sectorul energetic, indicele BET NG a scazut cu 0,5%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a inregistrat un declin de 0,7%.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc si o tranzactie cu actiuni Nuclearelectrica (SNN) de 1,15 milioane de lei. In piata regular, Nuclearelectrica a stagnat, pe un rulaj mai mic de 100.000 de lei.

Tot in piata deal a fost transferat si un pachet de 13,46 milioane de actiuni ale producatorului de caramizi Cemacon (CEON) din portofoliul fondului de investitii KJK Fund II SICAV-SIF in cel al subsidiarei acestuia, KJK Caramida.

KJK Fund II SICAV-SIF a transferat si joia trecuta 18,33 milioane de titluri Cemacon subsidiarei KJK Caramida, care a ajuns astfel sa detina intreaga participatie initiala a fondului la producatorul de caramizi, reprezentand 38,69% din totalul actiunilor.

Indicele BET XT a scazut cu 0,6%, iar BET BK a coborat cu 0,7%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in crestere aproape de finalul zilei, dupa ce cotatiile de pe piata britanica au urcat, in urma prezentarii bugetului de catre guvernul de la Londra.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 1,5%, CAC40 (Paris) a stagnat, iar DAX (Frankfurt) a coborat cu 0,5%.

Pietele financiare asteapta miercuri concluziile unei sedinte de politica monetara a Rezervei Federale a SUA, pentru indicii privind momentul de la care banca centrala americana va incepe cresterea dobanzilor.

In Europa Centrala, bursele de la Praga si Budapesta au scazut cu 0,2%, respectiv 0,3%, in timp ce piata de capital de la Varsovia a urcat cu 0,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri