Procesul de listare a unei companii pe noua piata lansata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu este foarte birocratic, spune Octavian Badescu, fondatorul Sameday Courier, companie care a debutat pe AeRO luna trecuta. Antreprenorul a precizat la Forumul Pietei de Capital, eveniment organizat de wall-street.ro in parteneriat cu BVB, ca in cazul firmei pe care o conduce costurile de listare au fost de cateva mii de euro.

"Exista un proces birocratic in ceea ce priveste listarea pe AeRO, dar nu l-as considera exagerat. Oricum, o companie care se listeaza are alaturi un consultant autorizat, care o ajuta cu toate interactiunile, cu Depozitarul Central, cu ASF, cu Bursa in sine. Nu pot sa spun ca a fost un proces dificil, iar listarea ne-a costat cateva mii de euro", a precizat Badescu.

Sameday Courier, listata de curand pe sistemul de tranzactionare AeRO, va oferi actionarilor dividende cu un randament de circa 5,3%, iar fondatorul companiei - Octavian Badescu - spune ca isi doreste sa distribuie si pe viitor jumatate de profit pe dividende, "pentru ca asta arata ca suntem o companie sanatoasa”.

De ce se feresc antreprenorii sa se listeze pe AeRO?

Intrebat despre provocarile listarii, Octavian Badescu sustine ca Sameday Courier a profitat de faptul ca actionarii nu au fost la primul contact cu piata de capital, dar si de noul cadru AeRO creat de BVB, care din punct de vedere birocratic nu este dificil. Totusi, el crede ca in cazul multor antreprenori romani exista si o frica fata de evaluarea propriei companii, in sensul ca aceasta ar putea sa nu atinga valoarea asteptata.

"Insa, daca alti antreprenori vor vedea ca noi suntem multumiti de listare, vor face si ei acest pas. La fel si investitorii. Cand vor vedea ca evolutia companiei noastre este buna, vor investi in continuare in emitentii de pe AeRO", afirma Badescu.

Momentul in care o companie se indreapta spre piata de capital este cel mai important eveniment din viata ei. Arata faptul ca a devenit o companie matura - Adi Lupsan, vicepresedinte BVB

Florina Preda, reprezentantul INC Romania, atrage atentia si asupra importantei momentului la care se face listarea si a consultantului autorizat care ajuta firma sa ia aceasta decizie.

"Trebuie sa existe insa si deschiderea antreprenorului ca sa asculte de sfaturile consultantului. Rolul consultantului este si acela de a refuza o listare. Nu cred ca isi doreste niciun consultant sa noteze un esec daca stie ca aceea companie nu este pregatita de listare sau nu este la momentul potrivit pentru listare", afirma Preda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri