CEE Private Equity, compania poloneza care administreaza un fond de private equity infiintat de EximBank – banca de export-import a Chinei, se pregateste sa isi anunte debutul in piata romaneasca, potrivit unor surse din piata. Fondul a facut deja plasamente de 500 mil. dolari in regiune, prima fiind intr-o companie listata pe Bursa din Varsovia, iar chinezii au marit suma destinata investitiilor cu inca 1 mld. dolari in decembrie anul trecut.

CEE Private Equity este o companie poloneza care administreaza China-CEE Investment Cooperation Fund, fond lansat de EximBank China in parteneriat cu alti investitori, ce vizeaza plasamente in Europa Centrala si de Est.

Fondul a fost lansat anul trecut, printre primele plasamente aflandu-se o investitie de circa 78 mil. dolari in IPO-ul facut pe Bursa din Varsovia de producatorul de energie regenerabila Polish Energy Partner (PEP). CEE Private Equity controleaza in prezent aproape 16% din Polish Energy Partner.

CEE Private Equity investeste in companii din energie, telecomunicatii, infrastructura, precum si in companii din sectorul de productie. Investitia medie variaza in general intre 20 si 70 mil. dolari, fondul vizand un randament de 18-20% pe termen lung. Fondul este interesat de privatizari, restructurari de companii, tranzactii de buyout si buyin, dar si de companii care cauta capital pentru dezvoltare.

Unul dintre managerii de investitii ai CEE Partners este romanul Octavian Vidu, care, potrivit website-ului companiei, si-a inceput pe plan local cariera ca broker, dupa care s-a mutat in Belize si Panama timp de 7 ani. Dupa ce a revenit in Romania, Octavian Vidu a ocupat functia de business development manager in cadrul Copernicus Capital si Abris Romania. Fondul de private equity Abris Capital Partners a preluat in 2013 Cargus International, a doua cea mai mare companie de curierat din Romania.

"Noi suntem probabil fatada unui flux de investitii mai mare care va urma in regiune. Acesta este un fond care sa demonstreze intentiile bune ale investitorilor, un fond care sa arate ca investitorii chinezi, atunci cand fac plasamente, o fac intr-un mod pozitiv”, spune, intr-un interviu acordat Finanical Times, Rafal Andrzejewsk, polonezul care conduce CEE Equity Partners.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri