Transelectica estimeaza un profit net de 138,7 milioane de lei (32 milioane euro) in acest an, in scadere cu 62,5% de la rezultatul record de 370 milioane de lei obtinut in 2014, pe fondul reducerii unor categorii de venituri si al cresterii cheltuielilor, potrivit bugetului companiei, aprobat luni.

Pentru anul viitor, transportatorul de energie prognozeaza un profit net de 67 milioane de lei, rezultatul urmand sa creasca usor in 2017, la 71,92 milioane de lei. Profitul brut este preconizat sa scada in acest an cu 61,7%, de la 446 milioane de lei in 2014 la 170,74 milioane de lei (39,4 milioane euro). Statul detine, prin Ministerul Economiei, 58,68% din actiunile Transelectrica.

Compania estimeaza ca va obtine in acest an venituri totale de 2,67 miliarde de lei (616,6 milioane euro), in scadere cu 7% de la un venit preliminat de 2,87 miliarde de lei pentru anul 2014, in timp ce cheltuielile sunt prognozate sa urce cu 3% de la 2,43 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei (564 milioane euro).

Pe partea de venituri, compania se asteapta la o diminuare cu 6,7% a sumelor obtinute din activitatile de exploatare, la 2,63 miliarde de lei (593 milioane euro), in contextul in care veniturile din serviciile prestate pe piata de energie electrica (inclusiv transport) sunt estimate sa scada cu 6,6%, la 2,58 miliarde de lei (582 milioane euro), de la 2,76 miliarde de lei anul trecut.

Veniturile din transportul de energie electrica ar urma sa scada usor, la 1,28 miliarde de lei (288 milioane euro), de la 1,3 miliarde de lei in 2014. Veniturile financiare sunt prognozate la 43,3 milioane de lei (9,76 milioane euro), in scadere cu 24,2% de la 57,15 milioane de lei raportat la finele anului trecut.

Pe segmentul de cheltuieli, costurile de exploatare sunt estimate in urcare cu 3,2%, de la 2,36 miliarde de lei in 2014 la 2,44 miliarde de lei (550 milioane euro) in acest an, in principal din cauza avansului cu 4,4% al cheltuielilor cu bunuri si servicii, estimate la 1,85 miliarde de lei, fata de 1,77 miliarde de lei anul trecut.

Cheltuielile financiare ar urma sa scada cu 3,8%, de la 65,6 milioane de lei la 63,1 milioane de lei (14,2 milioane euro). Transelectrica si-a propus sa aloce 282,6 milioane de lei (63,75 milioane euro) pentru investitii, in crestere cu aproape 90% raportat la 2014, cand investitiile au insumat 149,4 milioane de lei. Initial, compania estimase investitii de 545 milioane de lei pentru anul trecut.

Cea mai mare parte a investitiilor din acest an (150,3 milioane de lei) are ca destinatie continuarea unor proiecte incepute in anii anteriori, in timp ce investitiile noi vor totaliza 79,6 milioane de lei, in crestere puternica de la 5,8 milioane de lei anul trecut.

Principalele proiecte noi vizeaza lucrari de retehnologizare a statiilor electrice existente, precum si cresterea capacitatii de interconexiune cu tarile vecine, inclusiv cele din afara UE (Moldova, Serbia, Turcia). Nivelul investitiilor totale este estimat sa urce la 375,86 milioane de lei in 2016 si la 408,85 milioane de lei in 2017, pentru proiectele noi urmand sa fie alocate 219,7 milioane de lei, respectiv 306,4 milioane de lei.

Actionarii Transelectrica au mai aprobat, la propunea ministerului Economiei, si fixarea limitelor generale ale indemnizatiei fixe acordate membrilor Directoratului si Consiliului de Supraveghere, precum si plafoanele pentru componenta variabila a remuneratiilor.

Astfel, membrii Directoratului Transelectrica vor incasa un salariu fix care nu poate depasi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut din industria de profil. In ceea ce priveste componenta anuala variabila a remuneratiei, aceasta nu va putea depasi 12 indemnizatii fixe si va fi incasata numai in situatia realizarii cu succes a mai multor indicatori de performanta.

Conducerea Transelectrica beneficiaza si de bonusuri de performanta, sub forma de pachete de optiuni pe actiuni virtuale Transelectrica (OAVT). Actiunile virtuale nu confera detinatorilor calitatea de actionar si nu pot fi convertite in titluri Transelectrica.

Componenta variabila a remuneratiei prin acordarea de OAVT se determina pe baza numarului de actiuni virtuale, inmultit cu suma dintre valoarea medie a OAVT din luna anterioara valorificarii si valoarea dividendelor/actiuni platite in perioada scursa intre acordarea actiunilor virtuale si valorificarea acestora, din care se scade valoarea de acordare OAVT, pentru fiecare transa de actiuni virtuale acordate.

Actionarii nu au aprobat, insa, stabilirea datei numirii in calitate de membri ai Directoratului sau ai Consiliului de Supraveghere ca fiind data de la care remuneratia acordata membrilor celor doua structuri se incadreaza in limitele fixate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri