Pachetele de actiuni aduse de statul roman pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prin intermediul IPO-urilor si SPO-urilor au adus bani si expertiza in piata, iar continuarea acestora trebuie sa ramana o prioritate in viitor, a declarat Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, in cadrul unei intalniri cu investitorii straini desfasurata la New York. Ea a mai aratat de asemenea ca economia locala poate creste suplimentar cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, daca absorbtia fondurilor UE se va imbunatati.

“IPO-urile si SPO-urile au adus bani, experienta si expertiza in piata romaneasca, asa ca incurajam Guvernul Romaniei sa le continue. (…) Exista destul ‘loc’ pentru imbuntatatirea profitablitatii companiilor de stat si este important ca acest lucru sa se intample deoarece, atunci cand acestea nu isi platesc taxele sau furnizorii la timp, afecteaza indirect economia si bugetul de stat”, a mentionat Andrea Schaechter, in cadrul evenimentului “Romania Investors Days”, organizat de Franklin Templeton, BVB si Swiss Capital la New York.

Cea mai recenta oferta publica initiala (IPO) de actiuni facuta de statul roman pe BVB a fost cea prin intermediul careia Electrica (EL) s-a listat pe bursa in iunie 2014. Guvernul a atras atunci 1,95 mld. lei de la investitori, acesta fiind cel mai mare IPO desfasurat vreodata pe Bursa de la Bucuresti. Romgaz (SNG) si Nuclearelectrica (SNN) sunt celelalte doua companii de stat listate in ultimii ani, statul incasand pentru pachetele minoritare vandute la acestea 1,7 mld. lei, respectiv 281 mil. lei.

Cititi si Cati bani au atras de pe bursa companiile listate in ultimul deceniu

Andrea Schaechter: Romania poate avea o crestere suplimentara a PIB de 0,5 pp doar din imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene

Sefa misiunii FMI a mai subliniat ca rata de absorbtie slaba a fondurilor UE reprezinta unul dintre cei mai importanti factori interni care pot pune piedici cresterii economice.

“Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene si indreptarea acestora spre infrastructura ar putea duce la o crestere suplimentara a PIB de 0,5 puncte procentuale pe an, potrivit calculelor FMI. Infrastructura rutiera este in mod special o piedica pentru dezvoltarea Romaniei. Fondurile europene si implementarea reformele structurale reprezinta o sabie cu doua taisuri pentru tara: daca vor exista imbunatatiri la aceste capitole vom vedea cum Romania trece pe o linie constanta de creste economica. Totodata insa, cele mai importante riscuri locale sunt legate de incetarea progreselor la aceste categorii”, a declarat Andrea Schaechter.

Ea a mai adaugat insa ca principalele riscuri pentru Romania tin mai degraba de factori externi. FMI estimeaza ca Produsul Intern Brut va creste cu 2,7% anul acesta, in vreme ce proiectia PIB pe anul viitor indica o crestere de 2,9%.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri